Zweden organiseert vergadering over rechtbank voor IS-strijders: “België neemt deel”

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Verschillende Europese landen vergaderen begin juni in de Zweedse hoofdstad Stockholm over de oprichting van een rechtbank voor het berechten van IS-strijders. Dat zegt de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg. Volgens hem zal België aan die vergadering deelnemen. 

De plannen zijn nog ver van concreet. De Zweedse minister Damberg is er voorstander van om zo'n rechtbank in te richten ergens in het Midden-Oosten. Dat zou het aanbrengen van bewijzen en getuigen makkelijker maken en dus voor meer veroordelingen kunnen zorgen.

Naast België zouden ook Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië op de vergadering van 3 juni vertegenwoordigd zijn. Geen van de deelnemende landen wil voor de rechtbank samenwerken met het regime van de Syrische president Assad. "Dat zou de situatie nog ingewikkelder maken", zegt Damberg. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Fredien Vandervekens

    Minister Geens zal dus "deelnemen" voor Belgie. Hij zal met "aandrang" pleiten om "correct" te blijven. Die "mensen" bevonden zich "toen" in een vacuum van "verwardheid". Zullen de Zweden ten volle begrip voor opbrengen. Met een Abba muziekje op de achtergrond. Om de nog aanwezige "zeden" te verzachten.

  • Johan Billiet

    Europese rechtbanken hebben in het buitenland geen enkele bevoegdheid..

  • Jan vanderwallen

    Eindelijk eens een goed voorstel op voorwaarde dat ze ook in de landen waar de misdaden gepleegd werden hun straf uitzitten. Anders importeren we nog meer criminaliteit.