Zweden jaagt op terreurverdachte en verhoogt dreigingsniveau

Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst SÄPO. Zweden heeft voor het eerst het hoogste dreigingsniveau ooit.
EPA Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst SÄPO. Zweden heeft voor het eerst het hoogste dreigingsniveau ooit.
Zweden heeft concrete aanwijzingen dat er een terroristische aanslag dreigt en jaagt op een verdachte. Het land heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het hoogste ooit.

De Zweedse veiligheidspolitie SÄPO heeft volgens de chef van de organisatie ,,concrete informatie'' ontvangen over een terreurdreiging. Die dreiging heeft niets met de aanslagen in Parijs te maken, aldus Anders Thornberg. om een concrete reactie op een terreurverdachte, zo luidt het. Of die zich effectief in Zweden bevindt, is niet duidelijk.

Volgens lokale media hebben de autoriteiten informatie over een in Syrië getrainde Irakees die woensdag Zweden binnenkwam en een aanslag wil uitvoeren.

"Een groot aantal personen is naar Zweden teruggekeerd nadat ze vochten in Syrië of Irak. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die op het punt staan terug te keren", luidde het. Er is een onderzoek aan de gang.

Het dreigingsniveau is verhoogd van niveau drie naar vier, het op één na hoogste niveau. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo'n hoog dreigingsniveau in Zweden wordt gehanteerd, berichten lokale kranten.

Concreet betekent dit dat er meer politie aanwezig zal zijn op openbare plaatsen. Ook zullen extra veiligheidsmaatregelen worden gehanteerd. Maar de Zweden wordt niet opgeroepen om bepaalde publieke plaatsen te mijden.