Zweden heropent verkrachtingszaak tegen Julian Assange

Assange kon zeven jaar lang een uitlevering aan Zweden vermijden door in 2012 zijn toevlucht te zoeken in de Ecuadoriaanse ambassade. De Australiër werd vorige maand echter uit de ambassade gezet.
REUTERS Assange kon zeven jaar lang een uitlevering aan Zweden vermijden door in 2012 zijn toevlucht te zoeken in de Ecuadoriaanse ambassade. De Australiër werd vorige maand echter uit de ambassade gezet.
Het Zweedse gerecht heropent de verkrachtingszaak uit 2010 tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange. De autoriteiten willen hem ondervragen over een beschuldiging van verkrachting van negen jaar geleden, zeiden de openbare aanklagers tijdens een persconferentie. “Ik ben verbaasd door dit besluit en Zweden maakt zichzelf hiermee belachelijk”, zegt zijn advocaat.

Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, werd vorige maand nog gearresteerd door de Britse politie in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich jarenlang schuilhield om te voorkomen dat hij naar Zweden zou worden gestuurd. De Zweedse aanklager zegt dat de omstandigheden het mogelijk maken dat Assange nu wel wordt uitgeleverd aan Zweden. “Ik zie op dit moment genoeg aanknopingspunten om het onderzoek te hervatten”, klonk het op een persconferentie.

Heropening

Het onderzoek naar verkrachting wordt heropend op vraag van de advocaat van het vermoedelijke slachtoffer. De vrouw beschuldigt Assange ervan haar te hebben verkracht tijdens een bezoek aan het Scandinavische land in 2010. De zaak lag stil sinds 2017, omdat de klokkenluider zich schuilhield in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. 

Openbaar aanklager Eva-Marie Persson benadrukt vandaag dat de beslissing om het onderzoek stop te zetten in 2017 niet het gevolg was van een gebrek aan bewijzen, maar wel van de omstandigheden die het onderzoek belemmerden. De feiten verjaren pas in augustus 2020, aldus Persson. Assange ontkent de beschuldigingen.

Ook VS vragen uitlevering

Assange werd begin deze maand al door een Britse rechter tot vijftig weken celstraf veroordeeld, wegens het onderduiken in de ambassade terwijl hij op borgtocht vrij was.

De vraag is nu of hij eerst aan Zweden of aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd indien Zweden een uitleveringsverzoek zou indienen. De beslissing is in handen van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, die volgens de Britse wetgeving de ernst van de beschuldigingen door beide landen zou moeten afwegen, net als de data van beide verzoeken. Sowieso zou een uitlevering pas plaatsvinden nadat Assange zijn celstraf van 50 weken heeft uitgezeten.

De VS beschuldigen Assange concreet van samenzwering met klokkenluidster Chelsea Manning. Manning had WikiLeaks -toen nog als Bradley Manning- honderdduizenden geheime militaire documenten doorgespeeld. Het ging over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

“Verbaasd”

De Zweedse advocaat van Assange, Per Samuelson, zegt in een eerste reactie “erg verbaasd” te zijn over de heropening van het onderzoek. “Het is onredelijk om een persoon te kwellen die in Engeland in de gevangenis zit en van wie de VS net de uitlevering hebben gevraagd voor zijn journalistiek werk”, aldus de advocaat. Volgens Samuelson is het onwaarschijnlijk dat Assange in Zweden zal aangeklaagd worden voor de beschuldigingen over verkrachting.

Volgens Assanges klokkenluiderwebsite WikiLeaks geeft de Zweedse beslissing Assange de kans om zijn naam te zuiveren. “Assange is altijd bereid geweest om antwoorden te geven”, aldus hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson. Volgens hem heeft Assange nooit een ondervraging ontlopen en was hij steeds bereid om naar Zweden uitgeleverd te worden indien hij garanties zou gekregen hebben dat hij niet naar de VS zou worden uitgeleved.

De redacteur meent dat de Zweedse gerechtelijke autoriteiten gehandeld hebben uit politieke druk. “Er is een doorslaggevende politieke invalshoek in deze hele saga”, klinkt het. 

“Ecuador wil bezittingen Assange uit ambassade aan VS overmaken”

De kamer van Assange in de ambassade van Ecuador in Londen mag ondertussen doorzocht worden. Dat heeft het Ecuadoriaanse parket-generaal beslist, zo meldt de Spaanse krant El País op gezag van een document dat ze kon inkijken. Documenten, gsm’s, computers en harde schijven van Assange zullen worden overgemaakt aan de Verenigde Staten, zo blijkt uit het document.

De verzegelde kamer waarin Assange zeven jaar heeft gewoond, wordt op 20 mei doorzocht. De beslissing werd volgens de krant al gecommuniceerd aan de Ecuadoriaanse advocaat van Assange, Carlos Poveda.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  Als je militaire, dus staatsgeheimen, publiceert ben je een landverrader en Assange heeft er aan meegewerkt. Je kan dit niet als vrije pers bestempelen.

 • Haverbeke Vincent

  Walgelijk. Assange heeft enkel werkelijke feiten , die weliswaar Amerikaans prestige niet ten goede komt, aan de wereld bekendgemaakt. Hij is niet Amerikaans, en heeft het statuut van een nieuwsreporter. Vrije pers in Amerika?????

 • Jef Heffens

  Nog op een boogscheut van een Amerikaanse gevangenis. Het begon tijd te worden.

 • koen leenknecht

  Een verkrachtingszaak mag nooit verjaren .

 • luc vanessa

  deze man denkt dat hij boven de wet staat .wikileaks zelf is onbetrouwbaar. Ze verspreiden zelf fake news . deze man hoort in de gevangenis !