Zwarte tiener doodgeschoten door politie in St. Louis

Slachtoffer was gewapend, aldus de politie

In de omgeving van de Amerikaanse stad St. Louis heeft de politie gisteravond laat (plaatselijke tijd) opnieuw een zwarte tiener doodgeschoten. Volgens de politie was de achttienjarige man gewapend. Op bewakingsbeelden is te zien hoe volgens de politie de tiener zelf met een wapen zwaaide.

De achttienjarige Antonio Martin werd aan een benzinestation in de voorstad Berkeley door de politie doodgeschoten. De jongeman was vergezeld van zijn vriendin. De politie vuurde drie kogels op hem af waarvan er een hem dodelijk raakte.

In de buurt van de schietpartij kwamen enkele tientallen mensen de straat op. Enkele mensen werden gearresteerd en het benzinestation werd door de politie afgesloten.

Vrezend voor zijn leven vuurde de agent van Berkeley meerdere keren en verwondde hij het subject dodelijk

Politiewoordvoerder

Gewapend

Op een persconferentie achteraf verklaarde politiechef Jon Belmar dat de gedode jongeman toch gewapend was, in tegenstelling tot wat andere berichten beweerden. Dat is volgens de politie ook helemaal op het einde van de vrijgegeven beelden te zien, wanneer het slachtoffer zijn arm uitsteekt en met een wapen zou beginnen zwaaien zijn. De politie geeft uit respect voor de familie van het slachtoffer geen beelden van de schietpartij zelf vrij.

Omstreeks 23.15 uur plaatselijke tijd had de politieman aan het benzinestation twee mannen opgemerkt. Toen hij hen naderde, trok één van de twee een handwapen en richtte het naar de wetsdienaar. "Vrezend voor zijn leven vuurde de agent van Berkeley meerdere keren en verwondde hij het subject dodelijk", aldus de politiewoordvoerder. Er zijn geen beelden vanuit de dashboardcamera van de politiewagen omdat die niet opstond. "De camera draait enkel wanneer de zwaailichten in werking zijn", verklaarde politiechef Belmar. Ook de bodycam op het lichaam van de agent was niet in werking.

Er loopt een onderzoek en het wapen van de gedode tiener is in beslag genomen. Het zou gaan om een handwapen waar het serienummer werd van afgevijld.

In de voorstad Ferguson van dezelfde stad in de staat Missouri heeft het eerder doodschieten van een andere zwarte tiener, Michael Brown, door een uiteindelijk niet vervolgde blanke politieagent tot een golf van - soms gewelddadig - protest geleid.