Zwarte politiechef neemt leiding korps Ferguson over

Delrish Moss is de nieuwe politiechef van Ferguson.
AP Delrish Moss is de nieuwe politiechef van Ferguson.
In de Amerikaanse stad Ferguson, een voorstad van St. Louis, is een nieuwe, zwarte politiechef aangesteld. Delrish Moss geeft sinds gisteren leiding aan het omstreden politiekorps. De aanstelling maakt deel uit van het pakket aan hervormingen van politie en justitie.

De politie in de stad ligt onder een vergrootglas sinds de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in augustus 2014 door een blanke agent werd doodgeschoten.

De kwestie leidde tot grote onrust en rellen in Ferguson en de rest van de Verenigde Staten. Uit een rapport van het ministerie van Justitie bleek vervolgens dat de politie in de stad jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Ook kregen ze vaker een boete dan blanken en werden ze vaker aangehouden.

Daarop maakten het ministerie van Justitie en de stad afspraken over het hervormen van het korps. Verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat discriminatie wordt tegengegaan. Zo krijgen agenten speciale trainingen om hen bewust te maken van hun eigen vooroordelen.