Zwarte Piet blijft in België gewoon Zwarte Piet

De aankomst van de sint in Brussel.
belga De aankomst van de sint in Brussel.
Zwarte Piet blijft in ons land gewoon Zwarte Piet. Het Sint-Nicolaasgenootschap, gevestigd in Sint-Niklaas, ziet "geen enkele reden' om iets aan de donkere huidskleur, rode lippen, gouden oorbellen of kroeshaar aan te passen." "Nu niet, en wat ons betreft nooit", zegt secretaris Raf Rumes aan onze collega's van het Algemeen Dagblad.

Volgens Rumes wordt het Nederlandse debat over het racistische karakter van de knecht van Sinterklaas "met verbijstering" gevolgd in Vlaanderen. "Wij begrijpen er niks van dat de discussie bij jullie zo uit de hand loopt. Wij hebben hier in al die jaren nooit één klacht over Zwarte Piet gehad."

Rumes benadrukt - net als de voorstanders van Piet in Nederland - dat Piet "nooit racistisch" bedoeld is. "Piet heeft niks te maken met een koloniaal verleden. Er is maar een kleine groep kleingeestige mensen in Holland die dat denkt en die kleine groep is verantwoordelijk voor al het gedoe. Wij vinden dat heel Hollands: het altijd maar beter weten, altijd maar met het vingertje zwaaien."

"Die kleine groep" is volgens hem verantwoordelijk voor het verpesten van "een prachtige traditie". "Wij hebben hier met groot verdriet aangezien hoe tegenstanders in Holland vorig jaar gewoon tussen de kinderen stonden te schreeuwen dat Piet racistisch is. Zo help je een onschuldig kinderfeest om zeep. Wij laten dat in Vlaanderen niet gebeuren. Sinterklaas wordt hier gevierd zoals elk ander jaar."

Slavernij
Dat Nederland een grote Surinaamse gemeenschap heeft die meer erkenning voor het slavernijverleden wil, heeft er volgens hem "niks" mee te maken. "Wij hebben hier ook gekleurde mensen die juist met alle liefde en plezier meedoen als Zwarte Piet."

De uitspraak van de Nederlandse rechter dat Zwarte Piet "een negatief stereotype" is, maakt volgens Rumes geen enkele indruk in België. "Ik weet niet wat voor wetsartikelen er bij jullie allemaal worden bijgehaald, maar wij krijgen hier de indruk dat de rechters onder de politieke druk bezweken zijn. En datzelfde geldt voor verschillende bestuurders."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels