Zwarte giftige sneeuw bedekt steden in Siberië

Twitter
Vanuit verschillende steden in Siberië komen steeds meer meldingen van mensen die zwarte sneeuw zien. Letterlijk dan: het giftige goedje bedekt straten, bomen, auto’s en daken. De foto’s op sociale media spreken boekdelen. Er wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de mijnbouw en de kolencentrales in de buurt. De baas van zo’n bedrijf gaf al toe dat een van zijn filters niet meer werkte.

Of dat de enige uitleg is, valt te betwijfelen. Het fenomeen is immers niet nieuw. “In de winter ziet de sneeuw hier sowieso eerder zwart dan wit”, stelt Vladimir Slivyak van milieuorganisatie Ecodefense. “Er zit altijd veel koolstof in de lucht. Maar dat wordt pas zichtbaar als het sneeuwt.”

Deze keer werd er blijkbaar nog een flinke schep bovenop gedaan. De meldingen komen vooral uit Prokopyevsk, Kiselyovsk en Leninsk-Kuznetsky, samen goed voor enkele honderdduizenden inwoners. “Ziet sneeuw in de hel er zo uit?”, klinkt het onder meer op Twitter.

De regio Koezbass staat bekend als een van de grootste steenkoolwinningsgebieden ter wereld. Uit een rapport blijkt dat inwoners er gemiddeld drie à vier jaar minder lang leven dan in Rusland. Ze lopen bovendien bijna dubbel zo veel risico om tuberculose te krijgen.

Absoluut een gevaar voor de gezondheid dus, maar de overheid wil dat potje toch vooral toedekken. Twee maanden geleden werd in de stad Kemerovo zelfs nog een poging ondernomen om de sneeuw wit te... verven.

In juli viel er in Norilsk dan weer ‘bloedregen’ uit de lucht. Even werd gevreesd voor een ramp van Bijbelse proporties, maar al snel bleek ook hier een bedrijf de boosdoener: een stevige storm had het slecht opgeslagen industrieel afval over de stad verspreid. In Yakutia zorgde mysterieus stof er dan weer voor dat de zon drie uur lang niet meer te zien was.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  Kurt Degryse: zoek eens op "de gevolgen van het ontdooien van de permafrost". Ik denk dat Rusland met een groot probleem zit.

 • Leo Marien

  Kolencentrales, je moet ze zo ver niet gaan zoeken. In 2015 / 2016 zijn er in Nederland drie moderne kolencentrales geopend en zijn er drie oude kolencentrales gesloten. De centrales uit de jaren negentig, samen met de 3 nieuwe centrales, stoten samen 23,8 megaton CO2 uit. Dat is 12 procent van alle CO2 die in Nederland de lucht in gaat.

 • kurt Degryse

  Voor Rusland mag de aarde gerust 10 graden opwarmen, dan hebben zij enorm veel leefbaar land erbij dat nu te koud is. Hoe krijg je zo’n land dan mee op de kar om meer aan het milieu te denken?

 • Sus De wolf

  Zoals in de reportage van Tom Waes de steenkoolcentrale in Polen niet te geloven en dit in EUROPA dat ze daar eerst iets aan doen.De mensen die daar rond wonen allemaal longziekten ,de oostblok landen zijn de meest vervuilende !!!!....

 • alfons schoeters

  Aan mej. De Wever, aan de Groenen, hoe gaan wij dat oplossen? Wij gaan 100% groen leven aan een niet geziene kostprijs en als de wind van het oosten komt zetten we onze maskers op! Is het zo dat we de aarde gaan redden. En dan spreken we niet van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en midden Amerika en laat staan oost Europa, ik denk dat hier wat meer werk aan de winkel is!