Zwarte bewaker overmeestert dader van schietpartij, agent schiet hem vervolgens dood

Jemel Roberson had de held moeten worden, maar kwam zelf om het leven.
GoFundMe Jemel Roberson had de held moeten worden, maar kwam zelf om het leven.
Jemel Roberson wist vorige zondag in een buitenwijk van Chicago een gewapende man in een bar te overmeesteren. Even later werd de zwarte bewaker echter zelf doodgeschoten door de politie. Zijn moeder eist voor deze fatale vergissing nu een miljoen dollar (890.000 euro) van de agent en de gemeenschap.

De tragische gebeurtenis vond om 4 uur ‘s nachts plaats in Manny’s Blue Room Lounge. Een andere bewaker zei tegen een groepje dronkaards dat ze moesten ophoepelen. Volgens getuigen keerde een van hen echter terug met een wapen. Bij die schietpartij raakten vier mensen gewond.

Roberson kon de dader gelukkig tegen de grond werken. Hij plantte zijn knie in zijn rug, tot de politie zou komen opdagen.

Toen de eerste agenten aankwamen, werd haast meteen het vuur geopend. Roberson werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar zou daar sterven aan zijn verwondingen.

“’Security’ op vest”
Volgens een getuige had Roberson ook zelf een wapen, daarmee hield hij de dader in bedwang. “Iedereen riep nog dat hij een bewaker was, maar het mocht niet baten”, aldus Adam Harris. “Zonder één seconde na te denken, werd hij doodgeschoten. En dat terwijl op zijn vest duidelijk ‘Security’ stond te lezen.”

Roberson had naar verluidt een geldige vergunning voor dat wapen, maar dat gaf hem nog niet het recht om er op straat mee rond te lopen. “Jemel probeerde levens te redden”, legt de advocaat van de nabestaanden uit. “Hij deed gewoon zijn job, tot een agent een foute inschatting maakte.”

“Wil naam van die moordenaar kennen”
Een van de grote passies van Roberson was orgel spelen in de kerk. Het was daarnaast zijn grote droom om ooit politieagent te worden. “De mensen waar hij familie van wilde worden, kosten hem zijn leven. Hoe ironisch is dat niet?”, klinkt het vanuit de kerkgemeenschap. “Zijn familieleden proberen antwoorden te vinden. Waarom moest dit gebeuren?”

Op Twitter klinken enkele harde reacties. “Ik wil de naam kennen van de verdomde moordenaar die een held gedood heeft”, klonk het onder meer. “Ik zou heel graag horen wat hij te zeggen heeft. En ik zou hem graag achter tralies zien verdwijnen, want hij is een crimineel.” Of nog: “Wat met Roberson gebeurd is, is onaanvaardbaar. Hij was de ‘goeie’ met het wapen en toch werd hij vermoord.”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annie dupont

  Kristof Maes , nog nooit in usa geweest. een zwarte die iemand in bedwang houdt ... = overvaller in de ogen van de politie. maakt jezelf zwart en ga naar Amerika , zelfs hier zal je onmiddellijk ondervinden wat het is zwart te zijn .... racisme

 • Belinda Vanderhallen

  Vorige zondag werd de zoon vermoord. Je zou toch denken dat een moeder eerst gerechtigheid voor haar zoon wil. Dat ze na 3 dagen al met een financiële eis op de proppen komt, vind ik ondermaats om niets anders te zeggen.

 • Bram De Clerck

  Nog steeds de Far West met schietgrage cowboys.

 • Abdel Nasser

  Het is dan ook niet de eerste keer dat een zwarte man per vergissing wordt gedood door een agent. Dan is de huidskleur hier wel relevant.

 • Remus Bogaert

  Aan de mensen die twijfelen of dit racisme is , u zult wel gelijk hebben in Uw wereld. Je kan ook twijfelen of de zon wel schijnt als het donker is.