Zware sneeuwval blijft Oostenrijk en Zuid-Duitsland teisteren: code rood in Alpen, extreem groot lawinegevaar

EPA
Verschillende steden in het zuiden van Duitsland zijn van de buitenwereld afgesloten door zware sneeuwval. In Oostenrijk geldt sinds vandaag de hoogste alarmfase voor lawinegevaar, wat bijna nooit gebeurt. Tot vanavond wordt in Oostenrijk 60 tot 80 centimeter bijkomende sneeuw verwacht.

In de regio Salzburg is het lawinerisico vandaag verhoogd naar niveau 5. Dat is het hoogste niveau en komt zelden voor. Volgens de autoriteiten is er sprake van “zeer groot gevaar”. Voor grote delen van de Alpen geldt nog steeds code rood. Het sneeuwt al sinds gisterenavond, vandaag volgt nog meer sneeuw. Vooral de nieuwe, lichte sneeuw vormt een probleem: die komt makkelijk in beweging en zorgt al snel voor een lawine. Daarnaast is op verschillende plekken het sneeuwdek zo dik geworden, dat het kan gaan barsten en daardoor kan gaan glijden.

Het einde van het winterse weer is overigens nog niet in zicht. Weeronline verwacht dat het in Oostenrijk blijft sneeuwen. Morgen kan regionaal 40 tot 80 centimeter sneeuw vallen.

De inwoners van Jachenau kijken reikhalzend uit naar vrachtwagens die hen voedsel zullen aanvoeren. Doordat de wegen in de omgeving geblokkeerd zijn, geraken de inwoners niet in de winkels. De enige toegangsweg naar het dorp is afgesloten, nadat omvergevallen bomen de weg blokkeren. De bomen begaven het door de grote hoeveelheid sneeuw die de voorbije uren is gevallen. En er kan tegen vrijdag nog een halve meter bijkomen. Zeker tot vrijdag zal de toegang tot Jachenau afgesloten blijven, zo wordt verwacht. 

Redders te voet op weg met medicijnen

Ook de 350 inwoners van Buchenhöhe, ten zuiden van Berchtesgaden, moeten wachten op noodhulp die per vrachtwagen gebracht zal worden. Ook hier is de enige toegangsweg geblokkeerd door sneeuw en omgevallen bomen. Vele scholen in de omgeving zijn gesloten. De overheden melden dat het risico op lawines toeneemt. Ook in het Oostenrijkse Sölktal zijn de inwoners van de buitenwereld afgesneden, zelfs helikopters kunnen door het slechte weer niet ter plaatse geraken. Reddingswerkers banen zich nu te voet een weg door het dal om de dorpen van geneesmiddelen en levensmiddelen te voorzien.

In bepaalde streken van Oostenrijk is dit jaar al meer sneeuw gevallen dan gemiddeld in heel januari en is het allerhoogste lawinegevaarniveau van kracht.

In het noorden van Duitsland hebben ze dan weer last van veel regen die door stormwind wordt aangevoerd. De steden Lübeck en Wismar staan onder water en de steden aan de kust verwachten later in de dag zware rukwinden.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
EPA
EPA
In het noorden van Duitsland hebben ze last van veel regen die door stormwind wordt aangevoerd. De stad Wismar staat bijvoorebeeld onder water.
Bernd Wüstneck/dpa In het noorden van Duitsland hebben ze last van veel regen die door stormwind wordt aangevoerd. De stad Wismar staat bijvoorebeeld onder water.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Overveldt

    Hoezo die geraken niet buiten??? Wegen zijn sneeuwvrij gemaakt. Meeste mensen zullen daar wel een wintervoorraad hebben voor minstens 2 weken....Zelfde gebeurd bijna jaarlijks in Frankrijk, Duitsland en alle Scandinavische landen.