Zware rellen bij betoging tegen regering Haïti

Demonstranten lopen langs een brandend huis in Port-au-Prince in Haïti.
REUTERS Demonstranten lopen langs een brandend huis in Port-au-Prince in Haïti.
In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is het vandaag bij protesten tegen de regering tot zware rellen gekomen. Betogers gooiden met stenen naar de politie, die op haar beurt traangas inzette, meldt de radiozender Metropole.  Volgens het nieuwsagentschap HPN kwamen twee mensen bij de rellen om het leven. Ook raakten verschillende andere mensen gewond.

De demonstranten wierpen barricades op en staken autobanden in brand. Twee gebouwen en twee politieauto’s gingen daarbij in vlammen op. Veel winkels en tankstations bleven gesloten uit angst voor plunderingen. Ook het reizen tussen sommige steden werd bemoeilijkt doordat demonstranten wegen blokkeerden met auto’s, stenen en andere grote voorwerpen.

De politie richtte barricades op in de buurt van het presidentiële paleis en vuurde traangas af om demonstranten weg te jagen. Volgens politiewoordvoerder Michael-Ange Jeunes vielen er twee doden en vier gewonden door geweerschoten. Wie de schoten afvuurde is niet bekend. Ook raakte een politieagent gewond door een steen. Twaalf mensen werden opgepakt.

Corruptie

Met hun actie eisen tegenstanders van het regime het vertrek van president Jovenel Moïse, die in 2017 aan de macht kwam en door de oppositie van corruptie beticht wordt. Ook verwijt de oppositie de regering dat die er niet in slaagt om de prijzen van basisgoederen onder controle te houden.

De Haïtiaanse president Moïse wordt ervan verdacht geld gestolen te hebben dat was bedoeld voor Venezuela. Het hulpprogramma is al sinds de start in 2008 omstreden. Zo werd de opdracht voor het bouwen van een weg in Venezuela aan twee bedrijven gegeven, die na onderzoek hetzelfde belastingnummer en hetzelfde personeel bleken te hebben. Moïse was voor hij president werd de baas bij één van deze bedrijven.

Haïti is het armste land in de westelijke hemisfeer en is grotendeels afhankelijk van hulp uit het buitenland. Het land heeft erg te lijden onder corruptie en geweld. 

Politieagenten ruimen de straat op na de protesten.
AFP Politieagenten ruimen de straat op na de protesten.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Hoe vrij ben je, Joske Vermeulen, als je gedwongen moet werken voor 2 dollar per dag in een corrupt land dat de speeltuin is van VS multinationals. Waar je niet moet hopen op enige zorg als je ziek wordt of gekwetst geraakt. Waar geen onderwijs is en je niet moet dromen dat je kinderen het ooit beter zullen hebben. Dan ben je beter af met wat minder vrijheid zoals in Cuba of China. En het beste is natuurlijk ons sociaaldemocratisch systeem. Dat velen hier nochtans zouden willen ondergraven.

 • Joske Vermeulen

  Zelfde fauna, flora en klimaat als Cuba. Daar hebben de mensen het wel stukken beter maar ze zijn niet vrij hé! Die van Haïti wel....

 • rik lagrou

  Dank aan ouders en politiek overbevolking; tevreden Werken aan 16 j l Nu Klagen velen omdat te slecht hebben Vergelijk met 30j Ene zorgt voor voldoende zitpenning en dergelijke vergoeding ander is wat nemen uit kassa Allemaal omdat zo weinig hebben ?wel YY kinderen??

 • Annique Vantorre

  Vreselijk. Het is er al jaren slecht. Eens in de miserie geraakt men er niet gauw meer uit als land.