Zware cyclonen treffen Australië

Twitter
Twee bijzonder zware cyclonen treffen Australië morgen (lokale tijd) vrijwel gelijktijdig. Cycloon Lam trof in de vroege ochtend het noorden van het land, terwijl cycloon Marcia later op de dag wordt verwacht aan de oostzijde van Australië, aldus media in het land.

Lam is een storm in de vierde categorie en daarmee al erg gevaarlijk. Marcia wakkerde echter in de nacht van donderdag op vrijdag snel aan naar een maximale categorie vijf. Ter vergelijking: toen Katrina aan land kwam in 2005 in de Verenigde Staten, was het een storm in de derde categorie. Beide stormen zorgen voor windvlagen tussen de 250 en 300 kilometer per uur, enorme hoeveelheden regen en een stormvloed.

Mensen die in de verwachte paden van de storm wonen, zijn geëvacueerd. In het plaatstje St. Lawrence, waar Marcia zal huishouden, moesten mensen opnieuw worden geëvacueerd. De schuilplaats waar ze waren ondergebracht, kan de plots toegenomen kracht van de storm niet aan.

In het gebied waar Lam aan land komt zijn bomen neergegaan en zitten mensen zonder water en stroom. De storm zal langzaam in kracht afnemen, nu hij het land op trekt. Tot dusver lijken er geen slachtoffers te zijn gevallen.

Australië krijgt met enige regelmaat te maken met cyclonen, maar stormen met de kracht van Marcia zijn zeldzaam. De laatste keer dat Australië te maken kreeg met zo'n storm was in 2011, toen cycloon Yasi het land op trok.

GETTY