Zware criminelen in Nederland niet meer vrij na tweederde van celstraf

ANP
Daders van zware misdrijven komen in Nederland niet meer vanzelfsprekend voorwaardelijk vrij na tweederde van hun gevangenisstraf. De voorwaardelijke invrijheidsstelling kon oplopen tot tien jaar, maar wordt nu beperkt tot maximaal twee jaar. Ook moet de rechter nu per geval besluiten of gedetineerden voorwaardelijk vrij mogen komen. 

De Nederlandse Eerste Kamer (vergelijkbaar met de Belgische senaat) heeft dinsdagmiddag ingestemd met het wetsvoorstel. Tot nu toe kon een gedetineerde die bijvoorbeeld 24 jaar celstraf had gekregen, na 16 jaar voorwaardelijk vrijkomen. Dat kan nu niet meer. Een gedetineerde kan nu maximaal twee jaar eerder voorwaardelijk vrijkomen, en dan ook nog eens alleen als de rechter daarmee instemt. Die beoordeelt daarbij het gedrag van de dader, de slachtofferbelangen en het gevaar voor de maatschappij. 

Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD): “Als iemand acht jaar voor het einde van zijn straf alweer op vrije voeten komt, dan doet dat afbreuk aan ons rechtsgevoel. Dit is niet goed voor de geloofwaardigheid van straffen en dat moet dus anders. Straf is straf.”

Verlof

Ook gaan de regels rond het verlof op de schop. Gedetineerden krijgen alleen nog verlof bij goed gedrag. Bij onvoldoende inzet komt het verlof én de voorwaardelijke invrijheidstelling op de tocht te staan. Bij goed gedrag wordt een gedetineerde 'beloond’ met meer keuze in werk- en recreatie-uren. Het gedrag in de gevangenis gaat zo zwaarder meetellen, meent Dekker. 

Dekker wil dat gedetineerden daardoor nadrukkelijker werken aan hun re-integratie. Ze krijgen daarbij hulp bij het zoeken van onderdak, werk en zorg, of begeleiding bij schulden. “Als iemand een tijd moet zitten, laten we dan die tijd goed benutten. We gaan niet passief achterover leunen tot de straf erop zit. Voortaan geldt vanaf dag één: in de bak is aan de bak”, aldus Dekker.

De minister is niet bang dat rechters lagere straffen zullen opleggen nu ze weten dat de veroordeelde daarvan een groter deel moet uitzitten. Dat hebben ze bij eerdere veranderingen ook niet gedaan, zegt hij.

De wet treedt naar verwachting op 1 mei 2021 in werking en geldt voor gedetineerden die ná het ingaan van de wet veroordeeld worden. 

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming
ANP Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Allemaal flauwe kul die niets verandert. Bij het bepalen van een straf zullen rechters gewoon rekening houden met het werkelijke aantal jaren dat iemand moet zitten en lichtere straffen uitspreken.

 • Frank De Rycke

  Werk aan de winkel voor onze "regering" ... maar ze zijn er zich van bewust net zoals Geens , wat een flaters gaan ze nu nog uithalen !!

 • Danny Vandevijvere

  België mag gerust hetzelfde doen.

 • Tamzin Andersen

  Waarom kan dat hier ook niet ? Niet genoeg plaats in de gevangenissen misschien ?

 • Christiaan Vernist

  Gaat de goede kant uit. Volgende stap volledige straf uitzitten.