Zware beschuldigingen tegen leden van partij Berlusconi

UNKNOWN
Drie prominente leden van de rechtse Italiaanse regeringspartij Volk van de Vrijheid (PdL) worden beschuldigd van corruptie en het oprichten van een geheime loge.

Het openbaar ministerie in Rome heeft zijn vizier gericht op PdL-coördinator Denis Verdini, staatssecretaris voor economie Nicola Cosentino en de reeds wegens banden met de maffia veroordeelde senator Marcello Dell'Utri.
 
Corruptie
Ook rechters, ondernemers en regionale politici zouden bij de zaak betrokken zijn. Italiaanse kranten opperen dat de grond onder de voeten van Silvio Berlusconi heet aan het worden is, omdat voor de zoveelste keer een corruptieschandaal in de directe omgeving van Il Cavaliere opduikt. Zelf heeft de teflon-premier daar amper last van gehad.
 
Criminele vereniging
Aanleiding voor het exhaustieve onderzoek zijn vermoedelijke betalingen van smeergeld bij de aanleg van een windmolenpark op Sardinië. De drie voormelde politici worden echter vooral gezocht wegens het oprichten van een criminele vereniging of zelfs een nieuwe geheime loge die de politieke en juridische besluiten van het land moeten beïnvloeden. Dat roept in Italië meteen onfrisse herinneringen op aan de loge P2 (Propaganda Due) van Licio Gelli, die jarenlang de besluitvorming van het Quirinaal stuurde.
 
Het PdL-kamp van kamervoorzitter Gianfranco Fini, die sinds de samensmelting van zijn Alleanza Nazionale met Berlusconi's Hup Italië constant overhoop ligt met de steenrijke zakenman-mediatycoon-politicus, heeft al het ontslag van Verdini en Cosentino geëist. (belga/gb)