Zwangere vrouwen uit Nederland overgeplaatst naar België vanwege plaatsgebrek

Foto ter illustratie
AP Foto ter illustratie
Meerdere Nederlandse zwangere vrouwen zijn overgeplaatst naar België, omdat er in Nederland te weinig plek is voor zieke of premature pasgeborenen. Mogelijk moeten de vrouwen noodgedwongen bij ons bevallen.

Vorige week werd al bekend dat meerdere zieke kinderen naar België waren overgeplaatst, dat Nederlandse ziekenhuizen een opnamestop hadden ingeschakeld, en talrijke operaties werden uitgesteld. Het schrijnende tekort aan kinderverpleegkundigen is een van de oorzaken.

Nu zijn ook meerdere zwangere vrouwen overgeplaatst, vertelt Edmond Rings, hoofd kindergeneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden. “Ze zijn verplaatst vanwege gebrek aan opvangmogelijkheden van zieke en premature zuigelingen. Het speelt vooral in zuidwest-Nederland.” Rings weet niet om hoeveel gevallen het gaat.

Voor de zwangeren en hun partners heeft dit natuurlijk veel impact

Jan van Lith

In het hele land liggen de kinderafdelingen ‘vrij vol’, erkent voorzitter Jan van Lith van de vereniging voor gynaecologen (NVOG) aan het Nederlandse Algemeen Dagblad (AD). In gevallen waarbij de baby na de geboorte vermoedelijk moet worden opgenomen vanwege ziekte of vroeggeboorte, moet toch een plek worden gezocht. “Uitwijken naar bijvoorbeeld Gent of Antwerpen is dan een reëel alternatief’’, zegt Van Lith. “Voor de zwangere vrouw en haar partner heeft dat natuurlijk veel impact. Maar in de meeste gevallen begrijpen zij het en zijn ze heel tevreden met de zorg die ze daar krijgen.”

Het Nederlandse beddentekort wordt niet alleen veroorzaakt door een tekort aan verpleegkundigen, maar ook door verkoudheidsvirussen die rondwaren en bij kinderen voor ademhalingsproblemen en uitdroging kunnen zorgen. “We kampen al jaren met een landelijk beddentekort op de intensive care (IC) en afdeling neonatologie, maar daar komt nu bovenop dat bijna alle tachtig verpleegafdelingen in het land vol liggen met zieke kinderen’’, zegt Edmond Rings daarover. “Hierdoor is geen doorstroming mogelijk.”

Dramatisch

In hetSophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus MC, zijn onder meer hartoperaties van kinderen uitgesteld omdat er geen plekken meer op de IC waren. De kinderen en zwangeren worden in België goed opgevangen, maar Rings noemt de situatie desondanks ‘dramatisch’. Ook de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde betreurt de situatie, omdat ouders in toch al spannende tijden, flinke afstanden moeten afleggen.

Het tekort aan kinderverpleegkundigen staat niet op zichzelf. In de hele zorgsector zijn momenteel 38.000 vacatures.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Dan staat Nederland te pronken met hun regering cijfers maar heeft niemand door dat Nederland meer en meer de infra van Belgie gebruikt,probeer maar eens een afspraak te krijgen hospitaal,de scholen drie vierde Nederlanders want bij ons gratis en dan zwijgen over talloze Nederlander die in Belgie wonen voor fiscaal te profi-teren, maar allemaal gele nr platen in Belgie wonend en kan zo wel even verder.Ga maar eens in Lanaken kijken,mooi toch dat Belgie opvang van Europa is geworden

 • DIRK RASSCHAERT

  Is de reden niet eerder dat men daar ziekenhuizen sluit omdat ze niet "winstgevend" genoeg zijn ? Is dat niet de echte, onverbloemd reden. Ze zitten daar ook, net als in België met het besparingsvirus !

 • jean petermans

  Het poldermodel is toch niet jedat.

 • van roy jozef

  Ge moet als Belg eens van de huisdokter naar het ziekenhuis platen laten nemen. Eerst een afspraak bij een specialist,binnen 3 weken moogt ge komen. Van daar moogt ge een afspraak maken en binnen 3 weken komen om platen te maken. Dan terug een afspraak bij die specialist om binnen 3 weken de uitslag te weten. 3 keer aub.!!! en 3 keer betalen. Waar zijn die eigenlijk mee bezig.

 • Bas Ooink

  @Bart Spruyt.... Nee. De kinderen blijven de Nederlandse nationaliteit houden. Alleen geboorteplaats is Belg. Binnen europa geldt dat indien 1 van beider ouders een europees nationaliteit heeft , krijgt dat kind die nationaliteit. Eender waar het in europa wordt geboren.