Zwangere vrouw wordt in buik geschoten en verliest baby. Schutter gaat vrijuit, moeder aangeklaagd voor doodslag

Marshae Jones
rv Marshae Jones
Een 27-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Alabama is gisteren aangeklaagd voor de dood van haar ongeboren kind, dat stierf nadat ze in de buik geschoten werd. Nochtans was het niet de vrouw zelf, maar een andere vrouw met wie ze ruzie had, die de trekker overhaalde. Het nieuws werd opgepikt door de lokale nieuwswebsite AL.com, maar zorgt ondertussen in de VS en ver daarbuiten voor beroering.

Marshae Jones was vijf maanden zwanger toen ze het op 4 december voor een winkel aan de stok kreeg met een andere vrouw. Volgens de politie was de vader van haar ongeboren kind het onderwerp van de discussie. De gemoederen liepen hoog op en haar 23-jarige belager Ebony Jemison schoot haar in de maag. Jones overleefde de schietpartij, maar kreeg een miskraam.

Jemison werd aangeklaagd voor doodslag, maar een grand jury, die zich in de VS buigt over de ontvankelijkheid van een aanklacht, liet de aanklacht vallen. De politie beweerde dat Jones zelf de ruzie in gang had gezet en dat Jemison handelde uit zelfverdediging.

“Baby is enige slachtoffer”

“Uit het onderzoek blijkt dat de ongeboren baby het enige echte slachtoffer is”, stelde rechercheur Danny Reid in december. “Het was de moeder van het kind die de ruzie in gang zette en liet voortduren, wat resulteerde in de dood van haar eigen ongeboren kind. Laat ons niet uit het oog verliezen dat de ongeboren baby hier het slachtoffer is. Ze had geen keuze en werd onnodig meegesleurd in een ruzie waarin ze voor bescherming rekende op haar moeder.”

Gisteren besliste een grand jury dat Jones wordt aangeklaagd voor doodslag. De vrouw wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Jefferson County. 

Verontwaardiging

Volgens organisaties die pleiten voor het recht op abortus is het incident een voorbode van de manier waarop de strengere abortuswet in Alabama ook de deur zal openzetten voor aanklachten in zaken die losstaan van abortus. Het is echter onduidelijk of de nieuwe wet, die vorige maand gestemd werd en pas in november in werking treedt, een rol speelt in de aanklacht tegen Jones. 

“De staat Alabama bewijst nog maar eens dat zodra iemand zwanger wordt, het hun enige verantwoordelijkheid is om een levende, gezonde baby voort te brengen en het beschouwt elke actie die een zwangere persoon onderneemt en die een invloed kan hebben op die levende geboorte als een criminele daad”, zegt Amanda Reyes, directeur van het Yellowhammer Fund, een nationale koepelorganisatie voor pro-choicebewegingen. “Morgen zal het een andere zwarte vrouw zijn, misschien omdat ze een drankje dronk terwijl ze zwanger was. En daarna, nog een andere, omdat ze niet de juiste prenatale zorg kreeg.”

Ilyse Hogue, voorzitter van NARAL Pro-Choice America schrijft op Twitter: “Dit is hoe 2019 eruit ziet voor een zwangere zwarte vrouw zonder geld in een rode (conservatieve, red.) staat. Dit is nu.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liese Aerbeydt

  En zelfs al had de vrouw het wel uitgelokt, geweld is nooit een oplossing en het is absoluut geen reden om iemand neer te schieten, laat staan een zwangere vrouw in de buik te schieten.

 • Liese Aerbeydt

  Er zijn hier mensen die zeggen dat die zwangere vrouw dan maar geen ruzie had moeten maken, maar waar in dit artikel staat er vermeld dat zij is begonnen? Er staat dat de ruzie over de vader van haar kind ging, niet dat zij de ruzie begonnen is. En dan nog, soms is het heel moeilijk om van een ruzie weg te lopen, ook al wil je dat. Bepaalde mensen zijn heel vastberaden om ruzie te blijven maken, al zeg je nog zo veel dat je zou willen dat ze stoppen en je gewoon met rust laten.

 • Christine Laevers

  Als ik de redenering van Alabama volg, dan dient de biologische vader van het ongeboren kind ook aangeklaagd te worden want hij heeft nagelaten zijn ongeboren kind te beschermen. Was het de man waar de ruzie over ging ? At hij van twee walletjes ? Misdadig gedrag van een toekomstige vader zou ik zeggen.

 • Sandra Peeters

  Kan hen hier in volgen. Als zij zo fysiek tekeer ging tegen die vrouw dat die zichzelf moest verdedigen... anders zou je zwangere vrouwen een vrijgeleide geven om mensen aan te vallen... en iedereen heeft het recht zijn leven te beschermen.

 • wim Goossens

  Ik ga het hier heel cru stellen heren Laurent Van De Velde en Jan Van Avermaet : Dan zullen we de ouders van Julie van Espen ook moeten veroordelen omdat ze hun dochter met de fiets naar Antwerpen lieten rijden .... Hoe kan je deze redenering ook maar logisch vinden ...