Zwangere Britse vrouwen die drinken zijn geen criminelen

THINKSTOCK
Een Brits hof van beroep heeft vandaag geoordeeld dat een zwangere vrouw "geen geweldsdelict" op haar ongeboren kind heeft gepleegd toen zij een "overmatige hoeveelheid" alchohol dronk tijdens haar zwangerschap.

Advocaten van het zevenjarig kind wilden schadevergoeding voor misdadige verwondingen omdat het meisje met ernstige hersenschade was geboren tengevolge van de alcoholverslaving van de moeder. Zij sloeg tijdens de zwangerschap dagelijks een halve fles vodka en acht blikjes bier naar binnen.

In eerste aanleg vond een rechtbank dat het meisje wel degelijk door haar moeder was vergiftigd en dat deze laatste bewust was van de risico's die zij nam voor haar toekomstig kind.

Een rechter verbrak in december dit oordeel met het argument dat een foetus geen persoon is en dus niet het slachtoffer van een misdrijf kan zijn.

De drie rechters van het hof van beroep waren het daar vandaag unaniem mee eens. "Een zwangere vrouw die te veel drinkt, maakt zich volgens onze wetten niet schuldig aan een misdrijf indien haar kind vervolgens gehandicapt raakt", zo luidde het arrest.