Zwanger tienjarig meisje voedt abortusdebat in Mexico

In Mexico woedt momenteel een hevige discussie rond abortus. Oorzaak is een meisje van tien dat zwanger geraakte nadat ze door haar stiefvader werd verkracht. De man is ondertussen gearresteerd.

In de meer liberale hoofdstad Mexico City is abortus toegestaan, maar elders in het doorgaans erg katholieke Mexico is het erg beperkt toegelaten of zelfs verboden. In Quintana Roo, de deelstaat op het schiereiland Yucatan waarvan het meisje afkomstig is, wordt abortus toegestaan tijdens de eerste 90 dagen van de zwangerschap in geval van verkrachting. Probleem is dat de tiener al 17 weken ver is, een maand boven de wettelijke termijn dus.

Verschillende drukkingsgroepen eisen nu dat de staat haar abortuswetten herbekijkt. Volgens hen werden het meisje en haar moeder te weinig of helemaal niet ingelicht over hun mogelijke opties. "De verantwoordelijken moeten hiervoor gestraft worden", zegt Maria Luisa Sanchez Fuentes van de Information Group on Reproductive Choice.

Kinderbescherming
De procureur-generaal van de deelstaat zegt niet te weten of het meisje op haar rechten is gewezen en hoe lang ze al zwanger was toen haar de moeder de verkrachting aangaf bij de politie. Het meisje is ondertussen in de handen van Kinderbescherming. "Ik denk dat ze in de gegeven omstandigheden nergens beter kan zijn", zegt Francisco Alor Quezada.

Abortus is een heikel thema in Mexico, waarbij de katholieke Kerk een belangrijke rol speelt in het taboe rond de kwestie. Vooral sinds 2007, toen Mexico City een wet goedkeurde die abortus in de eerste drie maanden van de zwangerschap toeliet, is de discussie in alle hevigheid losgebarsten. Deze zaak gooit alvast nog wat meer olie op het vuur. (sps)