Zwaarste aardbeving sinds 2012 in Nederland

Infografieken Nederland
In de Nederlandse provincie Groningen heeft zich vandaag de krachtigste aardbeving sinds 2012 voorgedaan, zo heeft het Nederlands weerinstituut KNMI gemeld. De beving deed zich voor omstreeks 15.00 uur en had als epicentrum Zeerijp.

De magnitude bedroeg 3,4 waardoor het de zwaarste aardbeving in de provincie is sinds 2012. Er hebben zich volgens de overheid geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. Hoe groot eventuele schade aan gebouwen is, is nog onduidelijk. Vele bewoners maakten via de sociale media melding van de beving.

Volgens de regionale omroep RTV Noord had die van 16 augustus 2012 een magnitude 3,6. Het is ook de zesde aardbeving met als epicentrum Zeerijp in iets meer dan een maand tijd, weet de omroep. Ook in december was het immers vijf keer raak.

Sinds de jaren zestig wordt in Noord-Nederland aardgas uit de bodem gewonnen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in 1963 een concessie om gas uit de bodem te halen. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken.

In het gebied in Noordoost-Groningen wonen circa 150.000 mensen. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

Volgens het KNMI is gaswinning de oorzaak van nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijke deel van het land.

Duizend aardbevingen

De eerste aardbeving door gaswinning vond plaats vlak bij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn in totaal duizend aardbevingen in het gebied geregistreerd. Zeventien overstegen magnitude 3 en 148 hadden een kracht tussen de 2.0 en 3.0. In het Groninger gasveld waren zo'n 300 bevingen, waarvan negen sterker dan magnitude 3 en 82 tussen de 2 en 3. Bevingen met een kracht kleiner dan 2 worden meestal niet gevoeld door mensen.

Bij de bevingen zijn duizenden woningen soms zwaar beschadigd geraakt.

De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving, niet veroorzaakt door gaswinning, had een kracht van 5.8.

ANP40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nand nuyts

  Googel eens breuklijnen Nederland de gaswinning loopt er gewoon boven.

 • frans Venloo

  De mens staat bekend om zijn hebzucht en pruts zo stilletjes de wereld naar de vaantjes Olie - Gas en andere ingrepen zullen zich laten voelen,of wat had U verwacht.

 • JAN krommentak

  Daar hebben die gasboringen niets mee te maken !

 • Vonn Cat

  'De stille beving', een film over de aanslag op de schoonheid van Groningen...

 • Albert De Vries

  Dat wordt schade laten herstellen en/of vergoeden door de gasboer