Zwaar verlies voor partij Puigdemont in nieuwe peiling Catalonië

De partij van huidig vicepremier Oriol Junqueras (vooraan centraal links met baard) zou de grootste partij worden bij de verkiezingen, de partij van premier Puigdemont (vooraan centraal rechts) zou zwaar verlies lijden.
AFP De partij van huidig vicepremier Oriol Junqueras (vooraan centraal links met baard) zou de grootste partij worden bij de verkiezingen, de partij van premier Puigdemont (vooraan centraal rechts) zou zwaar verlies lijden.
PDeCAT, de partij van de Catalaanse afgezette premier Carles Puigdemont, zou bij de regionale verkiezingen van 21 december, zwaar verlies lijden. Het pro-onafhankelijkheidsblok zou wel het grootste worden in het parlement, maar zonder garantie op een absolute meerderheid.

De Catalanen trekken op 21 december naar de stembus, zo besliste de Spaanse centrale regering enkele weken geleden toen ze de controle overnam van het regionaal bestuur. Die verkiezingen moeten de regio uit de impasse halen na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Bij de verkiezing wordt een recordopkomst verwacht, van meer dan 80 procent.

De grootste partij zou volgens de peiling van de krant La Vanguardia de links-republikeinse ERC zijn, die vandaag ook deel uitmaakt van het meerderheidskartel Junts pel Sí ('Samen voor ja'). De partij zou 29 procent van de stemmen halen. Zwaar verlies is er echter voor PDeCAT, de andere partij die deel uitmaakt van het kartel en de partij van premier Puigdemont. Zij was jarenlang de grootste partij van Catalonië, maar zou nu nog op amper 10 procent stranden.

Puigdemont zal overigens de lijst van zijn partij trekken indien die partij alleen opkomt, zo heeft de partij aangekondigd. "We willen dat president Puigdemont de electorale aardverschuiving leidt die we de 21ste december zullen waarmaken", zei de woordvoerster van PDECat (Partit Demòcrata Europeu Català), Marta Pascal, na afloop van een vergadering van de separatistische partij.

Winst voor tegenstanders onafhankelijkheid

Door het lichte verlies van de extreemlinkse pro-onafhankelijkheidspartij CUP, die nu gedoogsteun verleent aan Puigdemonts regering, zou het separatistische blok bovendien zijn absolute meerderheid kunnen verliezen. Die ligt bij 68 zetels. Vandaag hebben Junts pel Sí en CUP samen 72 zetels, in de nieuwe peiling zou het totaal op 66 tot 69 zetels komen te liggen.

Winst in de peiling is er voor de radicale tegenstanders van onafhankelijkheid, de liberale partij Ciutadans. Die zou stijgen van 18 naar 20,5 procent. Ook de sociaaldemocraten van PSC zouden lichtjes stijgen.

Eenheidslijst?

Het pro-onafhankelijkheidsblok zou op die manier 46 procent van de stemmen halen, terwijl de tegenstanders - Ciutadans, PSC en PP - 43,9 procent zouden halen. Het linkse kartel Catalunya en Comú, waar ook de burgemeester van Barcelona Ada Colau deel van uitmaakt en dat zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid in zijn rangen heeft, zou de overige 8 procent binnenhalen.

Puigdemont riep gisteren vanuit België alle aanhangers van onafhankelijkheid op een eenheidslijst te vormen op 21 december. 

Uit de peiling blijkt ook dat 56 procent van de Catalanen het niet eens is met de activering van artikel 155 waarmee Spanje de controle heeft overgenomen. 59 procent vindt verkiezingen wel een goed idee. 

De peiling werd afgenomen tussen 30 oktober en 3 november, net toen acht Catalaanse ministers werden opgesloten in Spaanse gevangenissen. Puigdemont en vier andere ministers bevinden zich nog altijd in ons land, tegen hen loopt een Europees aanhoudingsbevel. 
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman Scheys

  Inderdaad, bij deze verkiezingen zal internationaal toezicht noodzakelijk zijn...

 • Gerda Rousseau

  Ik geloof er geen woord van!

 • Mauke Rebels

  Ik oop dat alle Catalanen die die de onafhankelijk wilden dat zij met de verkiezingen hun woord houden en stemmen op hun leider.

 • felix strackx

  Je mag er zeker van zijn dat dit de meest vervalste verkiezingen ooit zullen worden.

 • Christian Demeester

  En als de uitslag de Spaanse regering niet bevalt zullen ze er wel een mouw aan passen. Dit is enkel oogverblinding. Catalonië heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen en Spanje heeft er niets meer te zeggen. Het is een ander land. Dus een bezettingsmacht. Blijkbaar beseft Spanje nog niet dat ze hetzelfde doen zoals met hun kolonies in de voorbij geschiedenis.