Zwaar treinongeval eist negen mensenlevens in India

AP
Bij de botsing tussen een passagiers- en een goederentrein zijn in het noorden van India zeker negen mensen gedood en meer dan 80 mensen verwond. De volle Gorakhnath-exprestrein knalde in de buurt van het station Chureb in Uttar Pradesh op de stilstaande goederentrein, zei politiehoofd Ratankant Panday van het district Sant Kabirnagar.

Zes wagons van de exprestrein ontspoorden, aldus een spoorbeambte. Vele mensen zaten gekneld in de brokstukken. Op tv-beelden was te zien hoe de wagons door de botsing in de hoogte waren gedrukt. In een wagon zitten meestal 100 tot 125 mensen. Verschillende Indiase nieuwszenders hadden gemeld dat er minstens 20 doden waren. Volgens CNN-IBN bevond ook de machinist zich bij de slachtoffers. De reddingsdiensten weten pas meer als ze de uiteengereten wagons kunnen lossnijden en tot bij de doden en gewonden raken.

Premier Narendra Modi drukte kort voor zijn eedaflegging zijn medeleven uit voor de nabestaanden. Uit een eerste onderzoek blijkt dat beide treinen door een defect signaal op hezelfde spoor waren beland, aldus de Times of India online. De passagierstrein was onderweg van de hoofdstad New Delhi naar Gorakhpur, een district aan de grens met Nepal.

India beschikt over een van de langste spoorwegnetten ter wereld, elke dag maken meer dan 20 miljoen mensen gebruik van de trein. Daarbij gebeuren ook elk jaar zware ongevallen met vele doden. Pas begin deze maand kwamen 18 mensen om toen een spoor in de buurt van Mumbai ontspoorde.