Zus van Spaanse koning Felipe uit ernstige beschuldigingen tegen onderzoeksrechter

REUTERS
De Spaanse infante Cristina heeft via haar advocaat zware beschuldigingen tegen onderzoeksrechter José Castro geuit. De rechter, die het onderzoek in het financieel schandaal rond Cristina's echtgenoot Iñaki Urdangarin had geleid, heeft de rechten van de verdediging van de zus van koning Felipe VI geschonden, beweren de advocaten Miquel Roca en Jesús María Silva.

Ze betichten Castro ervan in zijn beslissingen enkel de argumenten aangehaald te hebben, die ongunstig voor de infante waren, zo meldde het persagentschap Efe. De rechter heeft zich in "subjectieve bewoordingen" negatief uitgelaten over de strategie van de verdediging.

Castro had beslist de 49-jarige infante op verdenking van belastingontduiking aan te klagen. Bovendien had hij de zus van de koning opgedragen een onderpand van 2,7 miljoen euro te storten, die als compensatie voor mogelijke schadeclaims moet dienen.

De advocaten noemden het bedrag als "onrechtvaardig en compleet overtrokken". Ze verzochten het bedrag naar 600.000 euro te verminderen. Urdangarin is aangeklaagd omdat hij ervan verdacht wordt als voorzitter van een charitatieve stichting circa zes miljoen euro belastinggeld verduisterd te hebben.