Zuma roept op tot kalmte na moord op Terreblanche

Eugène Terreblanche.
UNKNOWN Eugène Terreblanche.
De Zuid-Afrikaanse extreem-rechtse leider Eugène Terreblanche, een fervent aanhanger van de apartheid, is gisteren thuis vermoord. Dat heeft de politie bevestigd. President Jacob Zuma heeft tot kalmte opgeroepen. Volgens de BBC zei Zuma vanochtend dat de moord niet tot rassenhaat mag leiden.

Ook boerenorganisaties uit de omgeving van Ventersdorp maanden aan tot kalmte. Ze maken zich zorgen over de groeiende spanningen. De Zuid-Afrikaanse extreemrechtse beweging heeft gezegd dat de moord zal gewroken worden, maar vraagt haar leden kalm te blijven en niet onmiddellijk te reageren.

Achterstallig loon
De 69-jarige charismatische leider van de Afrikaner Weerstands Beweging werd in zijn boerderij in Ventersdorp, in het noordwesten van het land gedood tijdens een twist met twee van zijn bedienden, een 21-jarige man en een 15-jarige jongen, over achterstallig loon. De twee werden aangehouden op beschuldiging van moord. Politiewoordvoerster Adele Myburgh zei dat beiden tijdens een eerste verhoor hebben aangegeven dat ze voor hun werk op de boerderij niet waren betaald.

Volgens de lokale nieuwssite News24 werd Terreblanche in zijn slaap aangevallen. "Het lichaam van Eugène Terreblanche lag op zijn bed, met verwondingen aan het gelaat en het hoofd", verklaarde Myburgh.

Pro-Apartheid
Terreblanche was als vastberaden tegenstander van de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika eerder met het gerecht in aanraking gekomen en werd in 2001 tot een gevangenisstraf veroordeeld. (afp/adb)