Zuma geeft 'verklaring' voor peperdure werken aan privéresidentie

REUTERS
Jacob Zuma, sinds 2009 president van Zuid-Afrika, heeft voor de eerste keer een verklaring gegeven voor de 15 miljoen euro aan overheidsgeld die hij spendeerde voor de renovatie van zijn privéwoning. De man schreef de kosten toe aan de verkrachting van een van zijn vrouwen enkele jaren terug. De werken zouden met name nodig zijn geweest om zo'n voorval in de toekomst te vermijden. Het geld werd besteed aan onder meer een zwembad, een amfitheater, een veestal en een kippenhok.

De verklaring kwam er op twee dagen van de verkiezingen in Zuid-Afrika. De zaak beroert de verkiezingscampagne immers al geruime tijd. De zittende president beweerde dat er "criminelen waren gekomen, die zijn vrouw hadden verkracht". Het is niet duidelijk om welke van de echtgenotes van de president het precies gaat. De man was toentertijd getrouwd met vier vrouwen. Sindsdien pleegde een van de vrouwen zelfmoord en een andere scheidde van hem. Intussen trouwde Zuma met twee andere vrouwen.

De verkrachtingszaak dateert van een aantal jaren voorafgaand aan de inauguratie van Zuma als president. De werken werden verricht in het oosten van de provincie KwaZulu-Natal, in Nkandla, waar de privéwoning van Zuma is gelegen. Een rapport van de hand van de Zuid-Afrikaanse ombudsvrouw wijst uit dat een groot deel van het geld gebruikt werd ter renovatie en verfraaiing van de woning, dus niet strikt voor veiligheidsmaatregelen.

Toen de 72-jarige president werd gevraagd naar de luxe-uitgaven, waaronder een zwembad, een amfitheater en een kippenhok, insinueerde hij dat iemand de rekeningen had opgedreven. Verder liet Zuma optekenen dat hij niet gelooft dat het voorval de verkiezingen zal beïnvloeden. Verwacht wordt dat ANC, de partij die momenteel regeert, opnieuw als overwinnaar uit de bus zal komen.