Zuid-Soedanese regering en rebellen tekenen na vijf jaar burgeroorlog vredesakkoord

De president van Zuid-Soedan (rechts) en rebellenleider Riek Machar (links) schudden elkaar de hand  bij het tekenen van het vredesakkoord.
AFP De president van Zuid-Soedan (rechts) en rebellenleider Riek Machar (links) schudden elkaar de hand bij het tekenen van het vredesakkoord.
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar hebben een vredesakkoord ondertekend, om een punt te zetten achter vijf jaar burgeroorlog. "De overeenkomst is aanvaardbaar voor alle partijen en Kiir en Machar hadden een vriendschappelijk gesprek na de ondertekening", zei de woordvoerder van de president, Ateny Wek Ateny.

De twee leiders ondertekenden de overeenkomst op een regionale top in het Ethiopische Addis Abeba na weken van moeizaam onderhandelen. Het vredesakkoord, dat overeen werd gekomen in augustus, bepaalt dat een overgangsregering zal worden opgericht. Machar wordt vicepresident.
Toch heeft de partij van Machar zijn voorbehoud bij sommige delen van de overeenkomst. Het gaat onder meer over de machtsverdeling in de verschillende staten van het land. 

Waarnemers sceptisch

Ondanks de doorbraak van woensdag zijn veel internationale waarnemers sceptisch. "Het vredesakkoord van vandaag in Addis Abeba tussen de regering en gewapende oppositiegroepen heeft aanzienlijke gebreken. Zo slaagt het er niet in om iets te doen aan de plunderingen van de middelen en inkomsten van het land door de leiders", zegt het Enough Project, een ngo uit Washington. "Ze kunnen er makkelijk voor zorgen dat het land weer in een totale oorlog vervalt."

Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, is sinds 2013 getroffen door een burgeroorlog. Kiir beschuldigde Machar, zijn toenmalige vervanger, van het plannen van een coup tegen hem. Bij de oorlog vielen tienduizenden doden. Ongeveer vier miljoen Zuid-Soedanezen ontvluchtten de gevechten. Vorige akkoorden mislukten doordat de betrokken partijen ze niet naleefden en talrijke wapenstilstanden werden verbroken.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jeff Smulders

    proficiat, jullie moeten trots zijn, 5 jaar de mensen vermoord, 5 jaar lang de mensen in angst laten leven. 5 jaar een grote homgersnooid gebracht en waarvoor? Mineralen macht. wat deze mensen toebehoort, en nu gaat u die mensen uitmelken om de schulden die u gemaakt heeft te kunnen betalen. En gaat u uw eigen zakken weer vullen en zal er weer oorlog komen omdat u niet geeft wat de mensen toekomt, De smeerlapperij van de politiek in woord en beeld.