Zuid-Koreanen mogen wettelijk vreemdgaan

Nu kan je in Zuid-Korea nog twee jaar cel krijgen voor overspel.
Thinkstock Nu kan je in Zuid-Korea nog twee jaar cel krijgen voor overspel.
Wat hun partners ervan vinden is een privézaak, maar voor de wet mogen Zuid-Koreanen sinds vandaag weer vreemdgaan. Het verbod op overspel, dat sinds 1953 van kracht was, is door het hooggerechtshof in het land geschrapt.

Zuid-Koreanen konden bij een veroordeling maximaal twee jaar cel krijgen voor overspel. Maar volgens de rechters die zich over de wet bogen, is die ongrondwettelijk.

Sinds 1953 liefst 100.000 veroordelingen
"De wet maakt inbreuk op het recht van mensen om hun eigen beslissingen te nemen over seks, het hebben van geheimen en de vrijheid van hun persoonlijke leven", aldus Seo Ki-seok, een van de rechters.

Liefst 100.000 Zuid-Koreanen zijn sinds 1953 veroordeeld voor vreemdgaan, melden Koreaanse media. De wet is sinds die tijd al vier keer eerder onderworpen aan een rechterlijke toets, maar telkens werd de wet gehandhaafd. Ditmaal waren zeven van de negen rechters voor een afschaffing, meer dan de zes die nodig waren.

Koers condoomproducent schiet omhoog
Tegenstanders van de afschaffing vrezen seksuele ontaarding. Opvallend genoeg steeg na de beslissing van de rechters de beurskoers van de grootste condoomproducent van het land aanzienlijk.

In 1987 uit Belgisch strafrecht
Overspel wordt nog altijd als een misdrijf vervolgd in Taiwan en op de Filipijnen. Naast de pot pissen is nog altijd strafbaar in 21 Amerikaanse staten, hoewel vervolging zelden voorkomt.

België was één van de laatste Europese landen die overspel niet langer strafbaar stelde. Dat gebeurde in 1987. Slechts Zwitserland (1989) en Oostenrijk (1997) volgden later.