Ga naar de mobiele website
^ Top

Zuid-Koreaanse ex-presidente ondervraagd door parket

De afgezette Zuid-Koreaanse ex-presidente Park Geun-hye.
EPA De afgezette Zuid-Koreaanse ex-presidente Park Geun-hye.
De afgezette Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-Hye is vandaag voor het eerst ondervraagd geworden in het kader van een dossier rond corruptie en machtsmisbruik. Toen ze aankwam bij de kantoren van het parket-generaal in Seoel, verontschuldigde ze zich bij het volk.

"Ik voel me schuldig tegenover het volk. Ik zal oprecht deelnemen aan de ondervraging", aldus de presidente, die maandenlang weigerde ondervraagd te worden door het gerecht.

Corruptie, afpersing en plichtsverzuim
Park, de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea, werd op 9 december afgezet vanwege beschuldigingen van corruptie. Ze wordt ervan verdacht haar vriendin Choi Soon Sil te hebben betrokken bij staatszaken en samen met haar grote bedrijven zoals technologiegigant Samsung te hebben afgeperst. Daarnaast wordt ze verdacht van plichtsverzuim in verband met de ferryramp van 2014 waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen. Het Grondwettelijk Hof bevestigde die afzetting op 10 maart, waardoor Park haar parlementaire immuniteit verloor en gedagvaard kon worden.

De Zuid-Koreanen verkiezen op 9 mei een nieuwe president.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug