Zuid-Korea stuurt 50.000 ton rijst naar Noord-Korea

Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking, Kim Yeon-chul.
AP Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking, Kim Yeon-chul.
Zuid-Korea heeft aangekondigd dat het via het Wereldvoedselprogramma 50.000 ton rijst naar Noord-Korea stuurt om het land te helpen bij een voedseltekort. Het is de eerste keer sinds 2010 dat Seoel voedselhulp levert aan Noord-Korea, dat regelmatig met voedselschaarste kampt.

"De regering kan het tragische lot van de Noord-Koreanen niet negeren", verklaarde het ministerie van Eenmaking in Seoel, dat met de relaties tussen de twee Korea's belast is.

Het Wereldvoedselprogramma en Pyongyang zullen overleggen over de verdeling van de hulp, onder controle van het agentschap van de Verenigde Naties, preciseerde de Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking, Kim Yeon-chul. Het is de eerste voedselhulp in negen jaar die Seoel opstuurt. In 2010 kreeg Noord-Korea 5.000 ton rijst.

Volgens recente schattingen van de VN lijden meer dan 10 miljoen Noord-Koreanen (40 procent van de bevolking) onder ernstige voedseltekorten. In mei meldden de Noord-Koreaanse staatsmedia dat het land de ergste droogte in meer dan een eeuw meemaakte.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Gezien Kim Jong-un de media zelf is, zal deze schenking op applaus onthaald worden, niet voor de zuiderburen maar voor de Grote Leider. Kim is niet aan zijn proefstuk: hij zal zijn volk wijsmaken dat die 50.000 ton slechts een schijntje is van wat Zuid-Korea nog moet betalen, en dat dankzij zijn inspanningen die rijst toegekomen is.

 • willy platteau

  eenwheel mooie geste van ZK! maar ik vrees dat de bevolking van NK helaas niet veel van die rijst gaat zien ! het leeuwenaandeel gaat natuurlijk naar de partijbonzen, dan het leger ,en als er iets overschiet gaat de rest de zwarte markt op, waar het corrupte regime nog eens flink wat geld aan gaat verdienen!

 • Gaston FOUBERT

  Het leger van Kim heeft weer te eten voor een tijdje, de rest van de bevolking mag verder creperen.

 • Roger Geens

  Kim BMI van 45 ,heb je Maduro van Venezuela al eens gezien ,die communist vreet ook meer dan de gewone burgers die vluchten naar naburige landen om eten te vinden .Dat zie je ook bij de Afrikaanse dictators ,dik gevreten en allen strak in het pak .Alleen die vrouw in Ethiopië ,die het gouvernement aanvoert verdient het meeste respect omdat zij tenminste aan de bevolking denkt .