Zuid-Korea stopt import Amerikaans pluimvee

Een kippenboerderij in British Columbia, Canada, waar begin december mogelijk vogels met vogelgriep besmet waren.
REUTERS Een kippenboerderij in British Columbia, Canada, waar begin december mogelijk vogels met vogelgriep besmet waren.
Zuid-Korea is gestopt met het invoeren van Amerikaanse kip en ander pluimvee, meldt het ministerie van Landbouw in het land. Aanleiding is de uitbraak van vogelgriep in de Verenigde Staten.

Het verbod op import ging gisteren in. "Het stilleggen van de import is een quarantainemaatregel, bedoeld om het HPAI-virus buiten de grenzen te houden", zei een woordvoerder.

Zuid-Korea worstelt zelf met een uitbraak van vogelgriep. Zeventien andere landen hebben ook last van het virus, aldus het ministerie. Het land importeerde dit jaar tot nu toe 264.000 Amerikaanse kippen. Volgens het ministerie zal het importverbod niet tot een tekort aan kippenvlees leiden.

Twee vormen van vogelgriep zijn in de Verenigde Staten aangetroffen in wilde vogels bij de Canadese grens, maar volgens de VS lopen mensen geen gevaar om besmet te raken. Er is voor zover bekend in de VS geen vogelgriep aangetroffen in vogelvlees dat bedoeld is voor consumptie.