Zuid-Korea houdt Noord-Koreaanse schippers aan

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Zuid-Korea heeft drie bemanningsleden van een Noord-Koreaanse boot aangehouden. Het Zuid-Koreaanse Yonhap meldt dat de kleine boot rond 23.20 uur lokale tijd de watergrens tussen beide landen passeerde.

Direct nadat het kleine houten bootje in Zuid-Koreaanse wateren terechtkwam, stuurde Zuid-Korea er een marineschip op af. Normaal gesproken worden vissersboten teruggestuurd, maar in dit geval werden de bemanningsleden en de boot meegenomen naar de haven van Yangyang.

Noord-Koreaanse vissersboten overschrijden de grens regelmatig, maar varen meestal snel weer terug. Volgens de bemanning van de vissersboot is er echter sprake van een misverstand. Ze zouden “per ongeluk” in Zuid-Koreaanse wateren terecht zijn gekomen. 

De Zuid-Koreanen twijfelen echter aan dat verhaal. Ook weet men niet zeker of de bemanningsleden daadwerkelijk vissers zijn. Een van hen had namelijk militaire kleding aan. De bemanning zal worden verhoord om de precieze reden van het overschrijden van de Zuid-Koreaanse grens boven water te halen.

Grensgeval

In juni stak ook al een Noord-Koreaanse vissersboot met vier mannen ongemerkt de nochtans fors bewaakte grens over. Twee personen werden teruggestuurd naar Noord-Korea, de twee anderen verklaarden dat ze wilden overlopen. Een Zuid-Koreaanse generaal werd toen nog als gevolg van het veiligheidsincident uit zijn functie ontheven.

De voorbije jaren zijn al meer dan 30.000 Noord-Koreaanse burgers hun land ontvlucht, maar het gebeurt zelden dat ze dat doen door de grens tussen de twee Korea’s over te steken. De meeste vluchtelingen wagen hun kans via de grens tussen Noord-Korea en China.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.