Zuid-Korea bouwt ‘smart city’ van 30 miljard euro, waar auto’s overbodig zijn

Songdo
Gale International Songdo
De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is nu al het op drie na grootste stedelijke gebied ter wereld. Maar binnenkort wordt het gebied zelfs nog groter. Het nieuwe stadsdeel Songdo wordt een van de eerste smart cities op de planeet, waar auto’s en zelfs vuilniswagens overbodig worden.

De Zuid-Koreaanse overheid bouwt samen met projectontwikkelaars de wijk Songdo, een smart city waar auto’s overbodig zijn. Van bij het begin werd duidelijk dat de inwoners van Songdo een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk moeten hebben. Wonen, werken, winkelen, ontspannen, alles gebeurt in hetzelfde gebied zodat transport voor een groot deel overbodig wordt. Voor inwoners die zich toch moeten verplaatsen, ligt de focus op fietsen en openbaar vervoer.

Songdo
Consenti Associates Songdo

Ongeveer 40 procent van Songdo is voorbehouden voor groen. De stadswijk bestaat dus voor een groot deel uit parken. Vuilniswagens zijn trouwens niet meer nodig, want dankzij een speciaal tunnelsysteem met luchtdruk, worden vuilzakken rechtstreeks naar het sorteercentrum geschoten. Dankzij andere milieuvriendelijke technologieën stoot Songdo tot 33 procent minder broeikasgassen uit.

Songdo
Gale International Songdo

Ondertussen zijn al 20.000 appartementen klaar. Al 50.000 mensen hebben al hun intrek genomen in Songdo, maar daar moeten minstens nog eens zoveel mensen bij komen. Tegen 2020 moet het hele district klaar zijn. Het totale kostenplaatje van het project zou liefst 30 miljard euro bedragen.

Songdo
Gale International Songdo9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jocca d

  aan de reacties van sommigen zie je hoe bekrompen het wereldbeeld is van veel mensen, dit is de toekomst, niet het ellenlange aanschuiven in files. Azië zal de komende 10 jaar een voortrekkersrol gaan spelen in energiebewust bouwen en leven. Indien Europa (van Amerika zwijgen we helemaal) niet vlug dezelfde weg in slaat missen we de trein helemaal (nu hollen we er ook al achter) en zijn we tegen 2050 het nieuwe Afrika met een zeer verouderde infrastructuur.

 • heiko werner

  Dat is 600.000 Euro kost per inwoner. Gezin van 3 is all gouw 1.8 mill da voor bouw je zeker groen, ook hier. Het zou tof zijn als het zou lukken met 10% van deze som, dan blijft nog its voor te leven over, en da gaat het voor mij om. Een gouden (groen) kooi is niets voor mij.

 • Ruud Weverke

  Ziet er niet gezellig uit vind ik, ook al is er wat groen en ontspannen ?

 • Nur Carrera

  Prachtig!!

 • Geert Nijs

  De toekomst ligt in Azie. Daar hebben ze nog geld voor innovatieve ideeen. Hier hebben ze nauwelijks geld om de lopende rekening te betalen (en zelfs dat hebben ze niet). Hoe is het zover kunnen komen....