Zuid-Korea beschuldigt Russen van schending luchtruim

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
Een Russisch legervliegtuig heeft het Zuid-Koreaanse luchtruim geschonden. Daarop heeft de Zuid-Koreaanse luchtmacht waarschuwingsschoten afgevuurd, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag in Seoel. 

Het toestel zou het Zuid-Koreaanse luchtruim zijn binnengedrongen nabij het eiland Dokdo, voor de oostkust van het land. Volgens het Koreaanse persbureau Yonhap werden daarop enkele Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen de lucht in gestuurd. 

Na herhaalde waarschuwingen werden volgens het protocol waarschuwingsschoten gelost. Daarop verliet het Russische vliegtuig kortstondig het Koreaanse luchtruim. Niet meer dan een kwartier later vloog het Russische vliegtuig echter opnieuw het Koreaanse luchtruim binnen. 

Tot vandaag was het niet eerder voorgekomen dat een Russisch gevechtsvliegtuig het Zuid-Koreaanse luchtruim binnendrong.

Rusland ontkent 

Het Russische leger ontkent echter dat een Russisch vliegtuig het Zuid-Koreaanse luchtruim heeft geschonden. Volgens Moskou vlogen de toestellen “boven neutrale wateren van de Japanse Zee”.

“Twee bommenwerpers Tu-95MS van de Russische defensie hebben een geplande vlucht uitgevoerd boven de neutrale wateren van de Japanse Zee”, aldus het Russische ministerie van Defensie in een persbericht. Nog volgens dat ministerie vuurde Zuid-Korea geen enkel waarschuwingsschot af.

Japanse gevechtsvliegtuigen 

Ook vanuit Japan volgde een reactie. Japanse gevechtsvliegtuigen zijn in allerijl opgestegen nadat de Zuid-Koreaanse luchtmacht waarschuwingsschoten had afgevuurd. Dat maakte Tokio zelf bekend. Het Russische vliegtuig schond het Zuid-Koreaanse luchtruim tweemaal nabij een eilandengroep die zowel door Zuid-Korea als door Japan wordt geclaimd.

Tokio protesteerde bij Moskou en Seoel over het incident, dat in de buurt van Japans grondgebied plaatsvond, aldus regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. “We reageerden op deze activiteiten door de gevechtsvliegtuigen van de zelfverdedigingstroepen klaar te maken”, zei hij.

De Dokdo-eilanden worden ook geclaimd door Japan. Het land noemt de eilanden Takeshima.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  De zenuwachtigheid en frustratie in Het Westen is groot nadat hun greep naar de wereldmacht is mislukt na de ineenstorting van de S.U. Komt daarbij dat Poetin overal in de wereld en zeker in Europa een grote populariteit geniet.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Na Georgië en Oekraine, nu Zuid-Korea ?

 • Jan Van Rompaey

  Waarom schoten ze niet raak ?

 • Patrick Moorthamer

  Wat bezielt Poetin, die leeft nog in gedachten van oud Sovjet tijdperk zeker wil zijn macht aan de wereld tonen.

 • Nick Peeters

  Rusland stuurt echt ergens ter wereld aan op een confrontatie met het westen