Zuid-Korea beschuldigt Nissan van manipulatie van uitstootwaarden

AP
De Zuid-Koreaanse regering heeft Nissan ervan beschuldigd dat het de uitstootwaarden van zijn diesel-SUV Qashqai heeft gemanipuleerd. Na onderzoek van twintig dieselauto's maakte het ministerie van Milieu in Seoel bekend dat het van de autobouwer 300 miljoen Zuid-Koreaanse won eist (257.500 euro) en dat er een strafklacht wordt ingediend tegen het hoofd van Nissan Korea. Ook moet Nissan 814 Qashquai's terugroepen die het sinds november verkocht heeft in Zuid-Korea. De verkoop van de auto's wordt onderbroken. Nissan ontkent.

De autobouwer zou sjoemelsoftware gebruikt hebben waarmee de uitstootcontrole van de auto's in normale rijomstandigheden uitgeschakeld wordt. "Nissan manipuleert geen data van zijn auto's", reageert de autobouwer intussen. De onderneming gebruikt naar eigen zeggen ook geen sjoemelsoftware.

Nadat het schandaal rond de sjoemelsoftware van VW bekend was geraakt, besliste Zuid-Korea in november om de controles op dieselmodellen van andere autobouwers te verscherpen. Het ministerie van Milieu riep 125.000 dieselauto's van de Duitse autobouwer terug. VW vervalste de emissiewaarden van ongeveer 11,5 miljoen dieselauto's wereldwijd.