Zuid-Europese landen bereiken akkoord over klimaat, niet over migratie

De Franse president Emmanuel Macron (links), de Italiaanse premier Giuseppe Conte (tweede van links), eerste minister van Malta Joseph Muscat (tweede van rechts) en de premier van Portugal Antonio Costa (rechts) op de MED7-top.
EPA De Franse president Emmanuel Macron (links), de Italiaanse premier Giuseppe Conte (tweede van links), eerste minister van Malta Joseph Muscat (tweede van rechts) en de premier van Portugal Antonio Costa (rechts) op de MED7-top.
Zeven Zuid-Europese landen zijn gisteren in Malta tot een akkoord genomen om in 2050 tot een CO2-uitstoot van nul te komen. Over de opvang van migranten is er nog steeds veel verdeeldheid tussen de landen.

De leiders van MED7 (Italië, Frankrijk, Malta, Cyprus, Spanje, Griekenland en Portugal) schaarden zich allemaal achter de doelstelling om in 2050 tot koolstofneutraliteit te komen.

Daarnaast keurden ze ook het principe van het minimumloon en een sociale bescherming goed, net zoals een "eurobegroting", waarvoor Frankrijk en Italië pleitten. 

Over de opvang van migranten is er echter nog veel verdeeldheid tussen de zeven landen. Vooral het beleid van Italië, dat geen humanitaire boten met migranten meer wil ontvangen in zijn havens, wordt niet geaccepteerd.

De leiders slaagden er enkel in enkele belangrijke principes te formuleren. Zo spraken ze de noodzaak uit om de buitengrenzen te versterken en om tot een gemeenschappelijk migratiebeleid te komen, dat gebaseerd is op solidariteit. Ze specificeerden niet hoe ze dat zullen doen. De leiders eisten ook dat "alle boten op de Middellandse Zee het internationale recht respecteren en de tussenkomst van de Libische kustwacht niet verhinderen".

De Italiaanse premier Giuseppe Conte vond het "frustrerend" om te praten over "solidariteit zonder het in de praktijk te brengen".
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Vanopstal

    Als het om meer geld uitgeven gaat is er altijd wel snel een akkoord. Grenzen versterken? Belachelijk, er zijn geen grenzen meer.

  • patrick morel

    Ze hadden evengoed een akkoord kunnen sluiten om vanaf 2060 emigranten proportioneel te verspreiden over de 7 landen. De meeste van die 7 landen hebben een gigantische schuldenberg, net als wij, benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken met deze nieuwe maatregelen. Ze zijn meestal solidair zolang het niet te ver gaat.

  • Janneke Alsberg

    De lange zwanezang van Europa: zelfs een beperkt aantal landen kunnen geen brede overeenstemming vinden over slechts een paar heel heikele punten. Hoe willen we dan met in de twintig? Of zijn het er nu meer of minder dan 20?