Zuid-Afrikanen betogen massaal tegen beleid van president Zuma

Afrikaanse bevolking loopt massaal de straat op om te betogen tegen President Jacob Zuma.
AFP Afrikaanse bevolking loopt massaal de straat op om te betogen tegen President Jacob Zuma.
Tienduizenden Zuid-Afrikanen hebben vandaag geprotesteerd tegen de regeringszetel in Pretoria. Ze eisten het ontslag van president Jacob Zuma. Verschillende oppositiepartijen riepen op om te betogen tegen Zuma's corruptie en wanbeleid.

Het was de tweede grootschalige demonstratie tegen Zuma in tien dagen. Volgende week dinsdag is er een vertrouwensstemming gepland in het parlement tegen de 75-jarige president. Samen met zijn regeringspartij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) beschikt hij wel over een comfortabele meerderheid.

De recentste golf van protest werd veroorzaakt door een onverwachte herschikking van het kabinet eind maart. Hierbij ontsloeg Zuma de internationaal gerespecteerde minister van Financiën, Pravin Gordhan. Enkele ratingbureaus verlaagden daarop de Zuid-Afrikaanse kredietwaardigheid naar de status 'junk', waarna de nationale munt zware klappen kreeg.

Vroegere minister van Openbaar Bestuur, Ngoako Ramathlodi, stelde vandaag zijn zetel in het parlement ter beschikking. Dit is het vierde lid van het kabinet dat sinds de omstreden herschikking uit het ANC stapt.