Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa beëdigd

Cyril Ramaphosa is vandaag beëdigd als president van Zuid-Afrika. Dat gebeurde voor ongeveer 40.000 toeschouwers in een rugbystadion in de hoofdstad Pretoria.

De partij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Ramaphosa haalde bij de verkiezingen van 8 mei een meerderheid van 57,51 procent. In februari 2018 was de 66-jarige Ramaphosa al staatshoofd van Zuid-Afrika, na het aftreden van toenmalig president Jacob Zuma wegens corruptie. Hij beloofde toen om te strijden tegen corruptie en om de uitstervende economie opnieuw aan te wakkeren. Hij begint nu aan een officiële termijn van vijf jaar.

Het ANC is sinds de overwinning van Nelson Mandela in 1994 doorlopend aan de macht. De partij van de beroemde antiapartheidsactivist was de afgelopen kwart eeuw landelijk nooit onder de grens van 60 procent van de stemmen gezakt. Dit is bij de laatste verkiezingen dus wel gebeurd. Kiezers morren over corruptieschandalen en de hoge werkloosheid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.