Zuid-Afrikaanse president bezoekt overstroomde gebieden: dodental loopt op naar 51

Twitter Cyril Ramaphosa
Het dodental na de hevige regenval en overstromingen in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal is opgelopen naar 51, hebben de autoriteiten vandaag gemeld op Twitter. President Cyril Ramaphosa, die een bezoek brengt aan het getroffen gebied, zei dat meer dan 1.000 mensen ontheemd zijn.

“Hulpmiddelen zijn gemobiliseerd en onze teams ter plaatse hebben levens gered”, zei de president op Twitter, eraan toevoegend dat “de overheid onderdak en steun biedt aan mensen in nood”.

Op de foto’s van Ramaphosa’s bezoek aan het getroffen gebied is de enorme schade te zien, onder meer huizen die van de kliffen weggleden en omgekantelde auto’s.

“Het was belangrijk om te komen kijken wat er is gebeurd. We betuigen onze deelneming aan de families van zij die stierven in deze ramp. We zijn bedroefd over wat hier is gebeurd. Het verlies van een leven is nooit gemakkelijk, vooral wanneer het zo onverwacht is”, hij zei.

De overstromingen in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal begonnen tijdens het paasweekend en zijn veroorzaakt door de zware regenval in de provincie. Voorlopig lijkt de weersituatie niet te verbeteren. De Zuid-Afrikaanse weerdienst waarschuwde dat er meer zware regenval en hevige wind te verwachten is. 

Vooral de steden Chatsworth en Pinetown vlakbij Durban zijn zwaar getroffen. Wegen zijn onder water gelopen en gebouwen zijn ingestort.

Jason Mthembu staat naast de resten van zijn huis dat door de overstromingen en hevige regenval vernietigt werd.
AFP Jason Mthembu staat naast de resten van zijn huis dat door de overstromingen en hevige regenval vernietigt werd.
Overstromingen teisteren Zuid-Afrika al een aantal dagen. Zo ook hier vlakbij de stad Durban.
AP Overstromingen teisteren Zuid-Afrika al een aantal dagen. Zo ook hier vlakbij de stad Durban.
AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.