Zuid-Afrikaan wil 80 neushoorns overbrengen naar Australië

thinkstock
Een Zuid-Afrikaanse emigrant die ondertussen al jaren in Australië woont, heeft een ongewoon plan bedacht om de bedreigde neushoorns te beschermen tegen stropers. Hij wil de dieren in Australië in veiligheid brengen en er een kweekprogramma opstarten.

"Ik heb een grote passie voor neushoorns," zegt de 67-jarige Ray Dearlove. De man leidt een ambitieus project om 80 witte neushoorns uit Zuid-Afrika over te vliegen naar Australië om te vermijden dat ze ten prooi zouden vallen aan stropers. "Sommigen zouden zeggen dat het vergezocht is, weer een idee van een domme Zuid-Afrikaan," geeft hij glimlachend toe. "Maar met neushoorns zitten we nu dicht bij het keerpunt. We moeten lateraal beginnen te denken."

Vorig jaar werden naar schatting zo'n 1300 neushoorns voor hun hoorn gedood in Afrika. Volgens Dearlove, die opgroeide in het noordoosten van Zuid-Afrika maar al 30 jaar in Australië woont, zijn er al uiteenlopende pogingen geweest om de stroperij tegen te houden, maar met weinig resultaat.

Kweekprogramma

Verspreid over de komende vier jaar wil hij daarom 80 neushoorns overbrengen naar Australië. De eerste dieren zouden al tegen het einde van dit jaar moeten arriveren. "Ze gaan naar een klimaat dat zo dicht mogelijk aansluit bij het Afrikaanse klimaat en zo dicht mogelijk bij de Afrikaanse vegetatie. Ze moeten in een veilige omgeving zijn waar ze kunnen kweken."

Waar Dearlove de dieren precies heen wil brengen, houdt hij voorlopig nog geheim. Zijn doel is om de omvang van de kudde van 80 tot 130 dieren te brengen vooraleer ze worden teruggebracht naar Afrika, wanneer en als de stroperij wordt ingedijkt.

Maar neushoorns hebben tijd nodig. Ze zijn zestien maanden drachtig en krijgen slechts één kalf per keer. Meestal wachten ze vervolgens drie tot vier jaar voor ze een nieuw jong krijgen. "Met de hoge mate van stroperij zal het lang duren vooraleer ze kunnen bijbenen," aldus Dearlove.

"Ze gaan naar een klimaat dat zo dicht mogelijk aansluit bij het Afrikaanse klimaat en zo dicht mogelijk bij de Afrikaanse vegetatie. Ze moeten in een veilige omgeving zijn waar ze kunnen kweken."

Ray Dearlove

Logistiek

De man geeft toe dat het project nog niet van een leien dakje loopt. "We startten dit drie jaar geleden en ik had geen idee dat het zo lang zou duren," bekent hij. Maar hij voegt eraan toe dat hij op de steun van de Australische en Zuid-Afrikaanse overheid kan rekenen.

Een witte neushoorn weegt ongeveer 2500 kilo. Om de reis van 11000 kilometer tussen Johannesburg en Sydney te overbruggen, zullen speciale cargovliegtuigen ingezet worden. Het kostenplaatje? 53.000 euro per neushoorn. Maar volgens Dearlove is het dat waard. "Welke prijs kleef je op het redden van een diersoort van uitsterving," vraagt hij.

Elk dier weegt zo'n 2500 kilogram. De transportkosten lopen op tot 53.000 euro per neushoorn. "Maar welke prijs kleef je op het redden van een diersoort van uitsterving?"