Zuid-Afrika steigert over Japans artikel pro Apartheid

Zuid-Afrika is niet te spreken over de verheerlijkhing van deze "misdaad tegen de mensheid".
AP Zuid-Afrika is niet te spreken over de verheerlijkhing van deze "misdaad tegen de mensheid".
Er heerst verontwaardiging in Zuid-Afrika over een column van een bekende Japanse die Apartheid ziet als een model voor het Japanse immigratiebeleid.

De bekende Japanse schrijfster Ayako Sono, een adviseur van premier Shinzo Abe, had woensdag in haar column in de Sankei Shimbun gesteld dat het beter is voor mensen van verschillende rassen om apart te leven. "Sinds ik de situatie in Zuid-Afrika 20 of 30 jaar geleden leerde kennen, ben ik er rotsvast van overtuigd dat blanken, zwarten en Aziaten beter apart leven", zo klonk het. Ze pleit er wel voor om migranten aan te trekken, om bijvoorbeeld voor de ouder wordende bevolking te zorgen, maar dan wel op de voorwaarde dat migranten gescheiden leven van de Japanners.

De Sankei Shimbun heeft nu een protestbrief gekregen van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Japan, Mohau N Pheko, die de column bestempeld als "beschamend". "De auteur verheerlijkt Apartheid terwijl het hier gaat om een misdaad tegen de mensheid die in de 21ste eeuw niet verantwoord kan worden", aldus Pheko.

Sono reageerde gisteren op de aantijgingen. Ze wilde naar eigen zeggen Apartheid niet promoten.