Zowat tweeduizend Russen strijden voor terreurgroep IS

AP
Ongeveer tweeduizend Russen vechten in de rangen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Dat zei de directeur van het antiterreurcentrum van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), Andrej Novikov. Volgens experts gaat het mogelijk zelfs om 5.000 Russische burgers, aldus Novikov vandaag aan het Russische persagentschap Interfax.

Groeiende invloed van IS in Rusland
De inlichtingendiensten hebben weet van ongeveer 2.000 mensen met Russische paspoorten die aan de zijde van IS strijden in Syrië en Irak, aldus Novikov. "De terugkeer van die strijders zal de situatie in de landen van het GOS verslechteren", zei hij. Het GOS omvat de voormalige Sovjetrepublieken. Waarnemers vermoeden dat het vooral gaat om burgers uit de overwegend islamitische Noordelijke Kaukasus.

Begin juni schatte de directeur van de federale veiligheidsdienst FSB, Aleksandr Bortnikov, dat 1.700 Russische burgers in Irak vechten. Hij toonde zich ongerust over de groeiende invloed van IS in Rusland en riep op tot een nauwere samenwerking met Washington en het Westen.

"Gevaarlijk fenomeen"
Rusland zag de afgelopen weken heel wat jongeren naar Syrië trekken. De woordvoerder van Russisch president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, wees in de Russische pers op een "gevaarlijk fenomeen". Gisteren meldde de prestigieuze staatsuniversiteit van Moskou nog dat een studente was verdwenen. Zij was naar Turkije vertrokken, waarschijnlijk om naar Syrië te gaan.

De lancering van de Russische versie van het officiële magazine van IS, getiteld Istok ("Bron"), bewijst de groeiende interesse in de terreurorganisatie in Rusland.