Zoveel miljarden kostten de tien ergste klimaatrampen de economie dit jaar

Orkaan Florence ging dit jaar in de Verenigde Staten gepaard met hevige regens.
AFP Orkaan Florence ging dit jaar in de Verenigde Staten gepaard met hevige regens.
Klimaatrampen en extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, hebben in 2018 niet alleen veel mensenlevens gekost en miljoenen ontheemd, maar ook veel economische schade teweeggebracht. De Britse hulporganisatie Christian Aid berekende dat de tien ergste rampen samen zo’n 74 miljard euro economische schade veroorzaakt hebben.

Op het einde van het jaar analyseert de hulporganisatie steeds de economische impact van klimaatgerelateerde rampen zoals droogtes, overstromingen, bosbranden, hittegolven, orkanen en tyfoons. En ook dit jaar laat het rapport zien hoe verwoestend de klimaatverandering op economische vlak is.  Alle rampen veroorzaakten minstens 1 miljard euro schade, vier zelfs meer dan 6 miljard euro schade.

Al deze rampen kunnen volgens Christian Aid (deels) worden toegeschreven aan door de mens veroorzaakte klimaatopwarming. Volgens de organisatie veroorzaakt klimaatopwarming verschuivingen in weerpatronen die extreme weersomstandigheden zoals lang aanhoudende droogtes waarschijnlijker maken. “Klimaatverandering wordt nog te vaak aangehaald als een probleem voor de toekomst, we willen de gevolgen die zich vandaag al laten gelden niet onder ogen zien”, aldus Kat Kramer van Christian Aid

Orkanen Florence en Michael

Volgens het rapport waren de orkanen Florence en Michael de absolute koplopers met respectievelijk 15 miljard en 13 miljard euro schade. In dat verband haalt de BBC een onderzoek aan dat aantoont dat de neerslag die gepaard ging met Florence 50 procent erger werd gemaakt als gevolg van de klimaatopwarming door menselijke activiteiten.

Andere experts toonden dan weer dat menselijke activiteiten de uitstoot hebben veroorzaakt die op zijn beurt het oceaanwater heeft doen opwarmen. Die opwarming veroorzaakt niet enkel een stijging van het aantal tropische stormen, maar zou ook orkanen zoals Michael nog krachtiger gemaakt hebben.

Aanhoudende droogtes

Verder valt in de top 10 op dat de tien ergste rampen zowel rijkere als arme landen troffen. Vijf rampen waren gerelateerd met aanhoudende droogte (als je de dodelijke bosbranden in Californië meetelt). Christian Aid benadrukt echter dat in veel ontwikkelingslanden de menselijke kosten van klimaatverandering nog veel hoger liggen dan de financiële kosten. “Het is onrechtvaardig dat de mensen die het eerst en het ergst lijden onder de klimaatopwarming, de armen van deze wereld zijn die het minst hebben bijgedragen aan deze crisis”, zei Kramer nog daarover.

Op het einde van het jaar duiken overal eindejaarslijstjes op, sommige geven een wel heel sombere indruk van onze planeet. Deze klimaatrampen veroorzaakten volgens Christian Aid het meeste economische schade (omgerekend naar euro):

1. De orkanen Florence en Michael in de Verenigde Staten: respectievelijk 15 en 13 miljard

2. De bosbranden in Californië: 6,5 tot 8,7 miljard (Camp Fire) en 1,3 tot 2,6 miljard (Woolsey Fire)

3. De droogte in Europa: 6,5 miljard

4. De overstromingen in Japan: 6,1 miljard (de overstromingen in juni en juli) en 2 tot 4,8 miljard (tyfoon Jebi)

5. De droogte in Argentinië: 5,2 miljard

6. Overstromingen in China: 3,4 miljard (juli) en 4,7 miljard (tyfoon Rumbia)

7. De droogte in Australië: 5 - 7,9 miljard

8. De overstromingen in de Indiase deelstaat Kerala: 3,2 miljard

9. De aanhoudende droogte in Zuid-Afrika: 1 miljard

10. De doortocht van tyfoon Mangklut in China en de Filippijnen: 0,87 tot 1,8 miljard
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan fransaert

  de aarde heeft altijd wel warme en koude perioden gekend maar nu gaat het zo snel naar boven dat heel veel soorten niet de tijd hebben om zich aan te passen en net daar schuilt het gevaar.

 • vandekempen bart

  qua fake nieuws kan dit tellen. natuurrampen zijn van alle tijden en die wijten aan een , mogelijke, opwarming is 10 bruggen te ver. daatr is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

 • Gilles Bonte

  gelukkig zijn het de armen en de sukkelaars die deze bedragen zullen mogen ophoesten. de rijken hoeven zich geen zorgen te maken

 • Jan De Korte

  Hou toch eens op met dat klimaatrampen te noemen. Bestond vroeger ook.

 • Kirsten Hershe

  Ik heb zeer goed nieuws, de aarde warmt altijd op en koelt nadien ook weer vanzelf af, helemaal uit eigen beweging, met of zonder mensen op deze planeet. Sinds het begin van haar ontstaan en dat zal zich blijven herhalen tot het einde van haar bestaan. Ijstijden komen en gaan steeds gepaard met een plotse opwarming voorafgaand. Al de rest is zever en leugens, Al Gore schreeuwde in 2009 dat tegen 2016 al het Poolijs zou verdwijnen indien we geen actie namen. Het ijs groeit gestaag weer aan.