Zorgpersoneel in Nederland krijgt 1.000 euro bonus voor harde werk in coronatijd

Een coronapatiënt op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis
ANP Een coronapatiënt op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis
De Nederlandse regering heeft bekendgemaakt dat zorgmedewerkers in het land dit najaar een eenmalige bonus van 1.000 euro netto krijgen vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn zojuist bekendgemaakt. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): “Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.” 

De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens.
 Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te bekijken hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.

Vannacht schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden “een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren”.

Geen structurele loonsverhoging

De oppositie in de Nederlandse Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie tijdens de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vinden het kabinet en de coalitiepartijen.

In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Salomon

  En de andere mensen die hard gewerkt hebben ?

 • Jack Trijp

  Mooi land!

 • Jean West

  Ze moeten eens hard werken voor hun loon en krijgen er onmiddellijk een premie. Er zijn genoeg beroepen die dagelijks hard werken zelfs buiten de Corona crisis.

 • Wendy Van Meel

  Heel mooi. Zouden ze beter hier ook doen ipv al die belachelijke sinterklaas premies. En het personeel van winkels verdienen dit ook!! Zij hebben weken lang zonder bescherming en met een storm loop aan klanten moeten recht blijven staan.

 • Andre Mortier

  Mijn echtgenote is 40 jaar verpleegster op IC in een Brussels hospitaal: zij mocht 10 mondmaskers afhalen op HR als beloning voor het harde werk! Dit is geen grap, maar de harde realiteit...