Zorgen over beveiliging nieuw WTC-gebouw na basejump

Uitzicht vanaf het World Trade Center voor de sprong
YouTube Uitzicht vanaf het World Trade Center voor de sprong
Drie basejumpers die in september van het gedeeltelijk herbouwde World Trade Center in New York zijn gesprongen, zeggen dat ze vier uur op het dak hebben gestaan zonder dat iemand het doorhad. Dat blijkt tijdens een rechtszaak tegen de jongens. De verklaring leidt tot vragen over de beveiliging van het nieuwe WTC.

De drie worden beschuldigd van inbraak en het in gevaar brengen van anderen. De jongens zeggen dat ze inderdaad gesprongen zijn maar dat ze niets verkeerds hebben gedaan. Volgens hen hebben ze een voorzichtige duik hebben gemaakt boven lege straten, midden in de nacht. "We hebben niemand in gevaar gebracht", aldus Andrew Rossig, één van de jumpers.

De jongens hebben steun gekregen van de nabestaanden van de aanslagen van 11 september 2001 op de twee torens van het vorige World Trade Center. Volgens de familieleden laat de actie van de jongens zien dat er van alles mis is met de beveiliging. Politiecommissaris William Bratton noemt de stunt juist 'heiligsschennis' omdat het doet denken aan de slachtoffers die uit de brandende torens sprongen bij de aanslagen van 11 september.