Zorgen over afname voedselcontroles in Europa

Voedselinspectie op de Gentse Feesten.
Wannes Nimmegeers Voedselinspectie op de Gentse Feesten.
Voor controles van voedingsmiddelen in Europa zijn steeds minder geld en mankracht beschikbaar, concludeert de Europese consumentenkoepel BEUC na een analyse over twaalf EU-landen. De organisatie is bezorgd en roept lidstaten op hiervoor meer middelen uit te trekken.

Producten die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen zoals eieren, melk en vlees, worden steeds minder vaak gecontroleerd, stelt BEUC vast. Daarnaast maken maar een paar landen de resultaten openbaar van inspecties bij voedselproducenten, restaurants en winkels. "Gebrek aan vertrouwen van consumenten in voedingsproducten schaadt uiteindelijk bedrijven en de economie als geheel", waarschuwt BEUC-directeur Monique Goyens.

Nieuwe regels over hoe lidstaten moeten rapporteren over controles worden medio december van kracht. Die maken het makkelijker vergelijkingen te trekken en dus de slechtste leerlingen van de Europese klas aan te wijzen. Ook kunnen controle-instanties hogere boetes uitdelen in geval van fraude.

Scores of smileys op de deur, of andere methoden waarmee consumenten kunnen beoordelen of het verantwoord is ergens binnen te stappen, zijn optioneel gebleven in de nieuwe wet. BEUC doet een oproep het goede voorbeeld van landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk op dit vlak te volgen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dillien

    En wanneer gaat er eens eentje iets doen aan de smurrie die de laatste 10 jaar uit een stuk vlees komt als je het bakt?

  • Lieven Cleymans

    Leve de lege doos , Europese regeltjes en wetten , maar geen controles. Pesticiden, herbiciden, zware metalen, alles zit in geïmporteerde producten , maar zo goed als geen controle. Men kan zelfs jarenlang maagdenvlies verkopen als rundvlees in Europa. Leve de dikbetaalde graaiers in heeft Europese wijk in Brussel