Zoontje van twee zet mondmasker af voor aangeboden snack en moet samen met mama vliegtuig verlaten

Illustratiefoto.
AP Illustratiefoto.
Jodi Degyansky (34) werd zaterdag samen met haar zoontje van twee uit het vliegtuig gezet omdat de peuter zijn mondmasker had laten zakken om een van de aangeboden snacks te kunnen eten. Degyansky reisde van Fort Myers in Florida naar Chicago. Ze pleit voor meer inleving met ouders en hun kleine kinderen.

Degyansky had haar familie in Naples in de staat Florida bezocht. Bij de heenvlucht was iedereen begripvol voor haar zoontje van amper twee. Maar de terugvlucht met Southwest Airlines naar Chicago verliep minder geslaagd. “De stewards waren veel strenger”, zegt ze. Samen met haar zoontje Hayes Jarboe was Jodi het vliegtuig opgestapt. De kleine zette zijn mondmasker af om een van de aangeboden snacks te kunnen eten. Iemand van de crew maande daarop de moeder herhaaldelijk aan dat haar zoon zijn mondmasker moest opzetten. “Maar hij was aan het eten”, verweerde Degyansky zich. En ze liet haar kind begaan.

Het vliegtuig had de gate dan al verlaten, maar keerde toch terug om moeder en kind van het vliegtuig te laten zetten. Een kwartier lang ging de Jodi Degyansky nog in discussie met de crew en wees ze erop dat haar zoontje zijn mondmasker intussen wél weer ophad, maar het mocht niet baten.

Volgens de officiële Amerikaanse richtlijnen moeten kindjes vanaf twee jaar verplicht een mondmasker dragen als de social distancing niet kan worden gerespecteerd. In Europa is een mondmasker pas verplicht voor kinderen vanaf zes jaar die met het vliegtuig reizen.

Net 2 geworden

“Mijn kleuter is letterlijk twee weken geleden twee geworden”, zegt Degyansky. “Ik besef dat je ergens de grens moet trekken, maar laten we toch een beetje begrip opbrengen voor ieders individuele situatie.” Ze zegt dat stewards haar hadden gezegd dat ouders chips en snacks vaak misbruiken als excuus voor hun kinderen om geen mondmasker te moeten dragen. Degyansky beweert dat dit bij haar niet geval was en dat ze helemaal achter de verplichting om mondkapjes te dragen staat in de strijd tegen het coronavirus.

De vrouw vond het vernederend dat het vliegtuig helemaal terug naar de gate taxiede om haar van het toestel te plukken. Bovendien was er pas op maandag een nieuwe rechtstreekse vlucht naar Chicago. Ze boekte dan maar bij American Airlines, wat haar 600 dollar of ruim 500 euro kostte. “Wat als ik mij dat niet had kunnen permitteren?”, vraagt ze zich af. “Ik kan maar niet geloven dat mij dit overkwam.”

Southwest Airlines beloofde Degyansky om haar vlucht met American terug te betalen. Aan USA Today zei de maatschappij het incident te onderzoeken en contact op te nemen met de vrouw. Maar in principe heeft de luchtvaartmaatschappij de geldende regels gevolgd.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvanka Pilzer

  Gerard, kinderen leren uit voorbeeld, als iedereen zijn masker op heeft en luistert naar de richtlijnen, dan zal hij dat ook doen. En mijn kleinkinderen luisteren ook op 5 en zelfs 1,5j en 't zijn geen dutskes, verre van, vooral die van 1,5j :-). Kwestie van opvoeding zeker?

 • Thomas Buick

  Gerard, het kind is één zaak. Maar de mama hield zich niet aan de regels en veroorzaakte commotie in de plaats van ten minste te proberen de regels te volgen. Man man.

 • mark germanus

  Het enige wat moet gebeuren is Southwest airlines niet meer nemen.Een kind van amper 2 jaar verstaat niet waarom het dit masker moet aandoen.

 • gerard van bocxlaer

  Sommigen oordelen hier dat een kind van 2 zich aan de regels moet en kan houden. Die mensen hebben voor mij zelf het verstand van een 2 jarige om zo te oordelen. Zelf hebben ze waarschijnlijk geen kinderen, anders beklaag ik deze kinderen

 • Ruben Beylemans

  Wat voor een systeem is dat,ze moeten ook geen snack aanbieden dan.Leg er een verbod op dan maar niet iemand uit vliegtuig zetten omdat die een snack wilt eten.