Zoon verbergt dode moeder twee jaar lang en strijkt bijna 40.000 euro aan uitkeringen op

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
De rechtbank in Maastricht heeft een 65-jarige man uit Oirsbeek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. De Nederlander had zijn overleden moeder ruim twee jaar lang verborgen gehouden in hun gezamenlijke woning en streek intussen tienduizenden euro's op aan AOW-, pensioen- en bijstandsgelden. Hij moet bijna 40.000 euro aan de ten onrechte ontvangen uitkeringen en pensioenen terugbetalen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had 240 uur werkstraf geëist, maar de rechtbank vond de ernst van de feiten zodanig dat daar geen werkstraf tegenover kon staan. "Het gaat hier niet om een doorsnee uitkeringsfraude", klonk het.

Volgens de man loste hij een belofte aan zijn 91-jarige moeder in, gedaan vlak voor haar dood. De rechtbank hecht daar weinig waarde aan. Integendeel, volgens de rechter getuigt het handelen van de zoon van weinig respect jegens zijn overleden moeder. De rechtbank vindt het in een kast duwen van een overledene en hopen dat niemand ernaar vraagt, "allesbehalve respectvol". 

Nog nooit gewerkt

Verder constateert ze dat de man zeer weloverwogen te werk ging en dat daarbij financiële overwegingen de doorslag gaven. Hij wilde immers niet louter van de bijstand leven, maar ook het pensioen en de AOW (Nederlandse volksverzekering die voorziet in uitkeringen bij ouderdom, red.) van zijn moeder blijven opstrijken. De man wilde naar eigen zeggen niet "aan de bedelstaf'' raken. 

Van een bijstandsuitkering alleen dacht de man, die naar eigen zeggen om principiële redenen nog nooit heeft gewerkt, niet te kunnen leven.

Gerda van der Molen (91) overleed op 26 juli 2013. Haar zoon bewaarde het lichaam al die tijd in een zelfgemaakte kist in een kast. Op 16 december 2015 ontdekte de politie na een melding van een buurtbewoonster het lijk.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Elke dag verplichte login bij Facebook met iris scanner om te bewijzen dat je nog leeft, daar gaan we heen.

 • Paul Van Hooland

  We kennen er genoeg zo , behalve rva . Van Hollandse paul

 • ANN LIMBOS

  Als hij niet wil werken moet hij maar onder een brug gaan wonen.

 • Ludo Wouters

  Om principiële redenen wou deze man nooit werken, maar hij wou wel profiteren van alle uitkeringen. Zijn er nog mensen die dit normaal vinden? Breng de werkloosheiduitkeringen in tijd op tafel en de vakbonden en linkse partijen staan op hun achterste poten. Vinden die dit dan normaal? Een raar volkse die vakbonden en die linkse partijen.

 • Sebastian Peeters

  Iemand die uit principe nog nooit gewerkt heeft, zou uit principe ook nooit een bijstandsuitkering mogen ontvangen. Wat is dat toch tegenwoordig met al die profiteurs en wat moet de werkende klasse hiervan denken die torenhoge belastingen betaalt.