Zoon Trump maakt naam bekend van mogelijke klokkenluider in zaak die tot afzetting president moet leiden

Donald Trump Jr. deelde op Twitter de naam mee van een CIA-medewerker.
AP Donald Trump Jr. deelde op Twitter de naam mee van een CIA-medewerker.
Ondanks de regels rond de bescherming van klokkenluiders, heeft Donald Trump junior, zoon van de Amerikaanse president, op Twitter de naam van een CIA-medewerker meegedeeld die volgens hem de klokkenluider was in de afzettingsprocedure tegen zijn vader.

De zoon van de Amerikaanse president zou een identiteit die afgelopen week in de extreemrechtse media kwam overgenomen hebben. In zijn tweet beschuldigt Trump Jr. de medewerker van de inlichtingendienst ervan samengewerkt te hebben met ‘anti-Trump’-personen, en verwijst hij naar een artikel van rechtse nieuwssite Breitbart News.

“Eender welke naam aan de klokkenluider geven brengt die persoon en zijn gezin in gevaar”, reageert Andrew Bakaj, advocaat van de klokkenluider die het telefoongesprek tussen Donald Trump en de Oekraïense president aan het licht bracht. “En dat zal er niet voor zorgen dat de president geen verantwoording moet afleggen voor de krachtige beschuldigingen tegen hem”, voegt de advocaat eraan toe.

Bekijk ook: Onderzoek naar afzetting Trump openbaar

Deze zomer veroorzaakte zijn cliënt heel wat ongerustheid bij verschillende verantwoordelijken, nadat hij het telefoongesprek van 25 juli bekendmaakte waarin de Amerikaanse president aan zijn Oekraïense tegenhanger vroeg om zijn Democratische rivaal Joe Biden te onderzoeken. De Democraten hebben eind september een afzettingsprocedure gestart tegen de president, die van machtsmisbruik voor persoonlijke doeleinden beschuldigd wordt.

Bekijk ook: Joe Biden: “Trump is de meest corrupte president ooit”

Trump, die vindt dat er niks mis was met het telefoontje en zich het slachtoffer voelt van een heksenjacht, trekt de onpartijdigheid van de klokkenluider in twijfel en heeft de media gevraagd om zijn identiteit bekend te maken. Zonder zelf de naam die de ronde doet in de mond te nemen, heeft Trump hem beschreven als een radicaal en een aanhanger van voormalig Democratisch president Barack Obama.

De klokkenluider wil dat zijn getuigenis op een onpartijdige manier behandeld wordt en is bereid vragen van de Republikeinen “schriftelijk en onder eed” te beantwoorden, aldus zijn advocaten. 

Bekijk ook: Steun voor Trump brokkelt af binnen eigen partij
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Aangezien Trump jr. de campagne leidt voor zijn vader, kan hij misschien ook uitleggen waarom een boete van 2 miljoen dollar betaald moet worden voor bewezen fraude in het 'liefdadigheidsfonds' Trump Foundation.

 • Gerard Braeckmans

  Eigenlijk is hijzelf een klokkenluider (of een verrader).

 • Marie Vanakker

  De familie Trump breekt de wet alsof het de normaalste zaak is van de wereld . Hetgeen hij hier doet is strafbaar . Maar daar zal weer niks van komen . Trump is wel goed voor 1 ding . Hij toont aan dat het ambt van potus veel en veel teveel macht heeft gekregen en dat hij eigenlijk compleet boven de wet staat zolang zijn partij hem in de senaat trouw blijft steunen . Het lijkt meer op een dictatuur dan op een democratie jammer genoeg .

 • ivan de ridder

  Zoonlief Trump Jr. voelt zich ongenaakbaar door het 'vrij spel' dat ze gekregen hebben met Rusland tijdens de presidentscampagne en gaat nu dus een stapje verder. De naam en relaties werden bekendgemaakt in Breitbart het fictieblad bij uitstek voor extreemrechts, een uiterst betrouwbare bron dus LOL. Ondertussen is de vraag niet meer OF er quid pro quo was. Dit wordt niet alleen bevestigd door de klokkenluider, maar recent ook door Sondland.

 • Jan Janssens

  Wat zich momenteel aan het afspelen is in de Amerikaanse politiek,... Is waar mijn kleinkinderen uren onderwijs over gaan krijgen. Trump is een mentaal zieke man, die verkozen werd door de steun van een massa mensen die niet het geluk hadden degelijk onderwezen te zijn, en nadien geruggesteund werden door de meest naïeve en domste laag van de bevolking, die niet eens door had dat the zieke man hen gebruikte als simpel vee