Zoon Brussels Parlementslid mag VS niet binnen

Geboren en getogen Brusselaar Haroun Barrijal ziet reis met vrienden naar VS in rook opgaan

Marc Baert
Twee dagen geleden legde Haroun Barrijal (21), zoon van Brussels Parlementslid Khadija Zamouri, zijn laatste examen af in het tweede jaar Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB. Samen met vier kameraden zou hij dit weekend naar Los Angeles en Las Vegas trekken om er te genieten van een deugddoende vakantie, maar dat plan viel vorige week in het water. Zijn visum werd zonder reden geweigerd. "Ik heb het gevoel dat ik mijn achtergrond altijd met mij mee moet dragen."

Al maanden waren de vijf vrienden hun reis aan het voorbereiden. Vliegtickets en een airBnB waren geboekt en betaald. Ook een huurauto was geregeld en de verschillende bestemmingen waren tot in de puntjes uitgestippeld. Tot vorige week in het midden van de examen plots twee van de vijf reisgenoten de melding kregen dat hun ESTA-aanvraag (reisvergunning, red.) geweigerd was. Nochtans hebben de kameraden de Belgische nationaliteit en zijn ze van Marokkaanse origine (het reisverbod werd ingesteld voor Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië en Soedan (red.). "'Travel not permitted'. Dat waren de drie woorden die ik toegestuurd kreeg. Naar een reden voor de weigering kon ik raden. Is het mijn achternaam, mijn origine, het feit dat ik in Brussel woon? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten. Ik was enorm gefrustreerd en wilde een antwoord op mijn vragen, maar moest tegelijkertijd mijn examens nog afwerken. Ik heb de aanvraag nog een tweede keer ingevuld, maar ook toen kreeg ik geen toestemming. De reis waar ik zo naar uitkeek, werd door mijn neus geboord."

Brussels Parlementslid Khadija Zamouri.
RV Brussels Parlementslid Khadija Zamouri.

Geboren en getogen in Brussel

Haroun werd geboren en getogen in Brussel, maar toch heeft hij het gevoel dat hij zijn achtergrond met zich meezeult. "Een klein jaar geleden deed ik een opleiding bij Jetair (is ondertussen Tui geworden, red.) als 'junior cabin crew'. Ik wilde een interessante vakantiejob en had me dus ingeschreven voor de intensieve opleiding van een maand. Net voordat ik mijn opleiding ging afmaken, waren er de aanslagen van 22 maart. Bij een van mijn laatste opdrachten kon ik mij niet meer uitchecken. Ik werd geweigerd en kreeg een negatief veiligheidsadvies. Niemand wist waarom, ook het hoofd van de security niet, maar het feit was wel dat ik mijn opleiding niet kon afwerken. Ook bij volgende vragen waarom ik mijn opleiding niet mocht afwerken, wilde niemand op reageren. Ik heb nochtans geen strafblad en ben nog nooit met de politie in contact gekomen. Toch word ik nu al twee keer van mijn vrijheid beroofd. Deze reis die in het water valt, is de druppel die de emmer doet overlopen. Ik heb het momenteel te zwaar om dit achter mij te laten of de andere kant uit te kijken. En ik ben zeker dat er veel jongeren zijn die hetzelfde denken."

Geld kwijt

Haroun heeft het ook moeilijk met het huidige maatschappelijke klimaat. "Ik heb het gevoel dat racisme opener wordt. Ik heb er altijd wel eens mee te maken gehad, maar er was altijd een manier om dat langs je neer te leggen. Door deze voorvallen heb ik dat niet meer. Ik heb het gevoel dat ik constant op eierschalen aan het lopen ben. Net daardoor had ik voor mijn reis een annulatieverzekering genomen. Het zit altijd in mijn achterhoofd dat het mis kan gaan. Maar als je visum wordt geweigerd, heb je daar zelfs geen recht op. Het geld van de reis ben ik dus onherroepelijk kwijt."

Hij heeft ondertussen een nieuwe reis naar de Filippijnen geboekt, maar hij heeft het nog steeds moeilijk met de situatie. "Er zijn jongeren die hetzelfde meemaken, maar die hun reis niet kunnen omboeken. Ik heb ook een moeder die zich met deze zaak bezighoudt, maar andere jongeren hebben dat geluk niet. Ik blijf positief in het leven staan, maar het lukt niet meer om de andere kant uit te kijken."

Megafoon

Brussels Parlementslid Khadija Zamouri zal vrijdag in het Brussels parlement aan minister-president Rudi Vervoort vragen hoeveel Brusselaars al zijn geweigerd naar de VS, hoe de overheid hierop gaat reageren, en welke kosten gedekt kunnen worden. "Als moeder heb ik hem gezegd dat hij zich op zijn examens moest concentreren, want hij is in de eerste plaats student. Het is niet te begrijpen dat er geen reden is voor zijn weigering. We willen bewijzen in plaats van met de vinger wijzen. Met het naar buiten komen van dit verhaal, willen we als megafoon dienen voor de mensen die de middelen niet hebben om een advocaat te nemen of met de pers te spreken."