Zoon (3) en dochter (5 maanden) van Belgische man dood teruggevonden nabij Valencia

Bij de zoektocht naar de kinderen werd een grote politiemacht ingezet.
Twitter/RV Bij de zoektocht naar de kinderen werd een grote politiemacht ingezet.
Twee jonge kinderen van een Belgische man en zijn Spaanse vrouw zijn door de Giardia Civil dood aangetroffen in de buurt van Valencia. Het gaat om een zoontje van 3 jaar, en zijn zusje van amper 5 maanden. De kinderen waren sinds woensdagnacht vermist. Het was de moeder die de politie vertelde waar hun lichamen begraven waren. Hoewel de vrouw uit een welgestelde familie komt, leefde het koppel als hippies in een gekraakte woning.

Het tragische verhaal startte woensdagavond, toen een buurman van het koppel de politie verwittigde. Hij zag de vrouw halfnaakt thuis vertrekken, vol bloedsporen. Haar Belgische man zou haar achterna gelopen zijn. De Guardia Civil ging meteen ter plaatse. Daar troffen ze enkel de man aan. “Ik ga terug naar België”, verklaarde hij. “Ik heb hier niets meer te zoeken. Ze zijn allemaal dood...” De warrige verklaringen hielpen de speurders niet echt. In het zwembad werden bloedsporen gevonden.

Verstopt in ton

Meteen werd een grote zoekactie in gang gezet. De vrouw werd donderdagochtend aangetroffen: halfnaakt, in foetushouding, verborgen in een grote ton. Ze had lichte verwondingen en was amper in staat om te spreken. Op het politiekantoor werden de ouders apart verhoord. Ze werkten echter niet mee en legden tegenstrijdige verklaringen af.

De zoekactie naar de kinderen ging intussen voort. Daarbij werden meer dan 100 agenten, politiehonden en een helikopter ingezet. 

Bij de zoektocht naar kinderen werd een grote politiemacht ingezet.
Screenshot 6HD Bij de zoektocht naar kinderen werd een grote politiemacht ingezet.

De moeder vertelde aan de politie verschillende keren “dat ze haar kinderen weer tot leven moesten brengen” en over de noodzaak “om te duiken”. Uiteindelijk namen de speurders de vrouw mee naar het huis. Op de locatie aangekomen, stortte de vrouw in en vertelde de speurders waar de lichamen begraven waren.

De lichamen werden apart teruggevonden. Een lag op 75 meter van het huis van het koppel, het andere op zo’n 150 meter, op de grens van het terrein waar ze wonen. De lichamen vertonen duidelijk tekenen van geweld. De vrouw is aangehouden. Ook haar man is nog verdacht, minstens omdat hij de misdaad niet zou hebben aangegeven.

Het terrein rond het huis van het koppel.
Screenshot 20minutos Het terrein rond het huis van het koppel.

Hippies

Volgens Spaanse media kampten de Belg Gabriel S. C. en zijn vrouw Maria G.M., beide tussen 25 en 30 jaar oud, met psychische problemen. De vrouw zou behoren tot een welgestelde familie uit het naburige Rocafort, een van de rijkste gemeenten in Spanje. Toch leefde het gezin als hippies in een gekraakte woning, in erbarmelijke omstandigheden: zonder water, stroom en gas. 

RV

De vrouw zou al sinds haar jeugd ‘rebels’ geweest zijn, en koos voor een ‘alternatieve’ levenswijze. Als politieke activiste nam ze deel aan protestacties in Brussel, waar ze haar man leerde kennen. Eind 2017 keerde ze terug naar Valencia, en haar vriend Gabriel ging mee. Ze was toen al zwanger van hun zoontje.

De vrouw werkte een tijdje als schoonmaakster in Rocafort. Haar Belgische vriend werkte in dezelfde stad als ‘puncher’ in verschillende bars. Hij zou onlangs ontslagen zijn wegens een gebrek aan stiptheid.

Op een gevel van het huis waar het koppel woont, staat in rode letters 'je gaat dood'.
Screenshot 20minutos Op een gevel van het huis waar het koppel woont, staat in rode letters 'je gaat dood'.

Bij de Spaanse sociale diensten zou al een onderzoek hebben gelopen naar het gezin, wegens een mogelijk gebrek aan zorg voor de kinderen. Op een van de gevels van het huis waar het koppel woonde, was in rode letters geschreven ‘je gaat dood’.  Volgens buren leefden ze als hippies, gebruikten ze drugs en waren ze bezig met ‘paranormale verschijnselen’. 

Een autopsie op het lichaam van de kinderen zal meer duidelijkheid moeten verschaffen over hoe ze exact om het leven kwamen. 

De vrouw werd in 2011 bij een indignado-betoging opgepakt aan het regionale parlement van Valencia.
belga De vrouw werd in 2011 bij een indignado-betoging opgepakt aan het regionale parlement van Valencia.
De vrouw werd in 2011 bij een indignado-betoging opgepakt aan het regionale parlement van Valencia.
belga De vrouw werd in 2011 bij een indignado-betoging opgepakt aan het regionale parlement van Valencia.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Line Vermeersch

  Vreselijk....en het systeem faalt overal om kinderen uit dergelijke situaties te redden!

 • RUDI DE SCHRIJVER

  Duidelijk mensen die begeleiding nodig hadden en dit is niet gebeurt met deze dramatische gevolgen

 • Eddy van Dorst

  Op het eerst zicht hadden de kinderen daar een paradijs zoveel speeltuig en dit voor mensen die niet veel hadden.Ergens toch dat ze veel om hun kinderen gaven.Maar wat is er juist voorgevallen.Erg voor de kinderen

 • Nico Theunis

  Martien Smekens, ze zeggen inderdaad dat zoiets niet ethisch is. Maar hoe ethisch is het dat we mensen, die nog niet eens in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, kinderen laten krijgen? Ik ben ook voorstander voor je idee! Voor alles moet je je tegenwoordig bewijzen: Een diploma om te bewijzen dat je een bepaalde job aankan, een rijbewijs om te bewijzen dat je kan rijden met een voertuig, etc. Maar kinderen? Dat kan iedereen zomaar krijgen.

 • Jeannine Nevelsteen

  Oei dat zo iets weer moet gebeuren en dan onschuldige kinderen