Zonder extra kosten mobiel surfen in het buitenland? Niet zo dichtbij als je denkt

Eerste 5 megabyte per dag zonder extra kosten, daarna betalen

ANP
Hoewel het Europees Parlement vorig jaar een wetsvoorstel goedkeurde om roamingkosten binnen de EU voor het einde van 2015 af te schaffen, lijkt dat plan voorlopig niet door te gaan. Enkele leden van de Europese Commissie zijn bezorgd over de effecten die de maatregel op de telecomoperatoren zal hebben. Wat data betreft, werd het plan bovendien zwaar afgezwakt: enkel de eerste 5 megabyte zouden nog kosteloos kunnen.

De kosten voor dataroaming in het buitenland kunnen hoog oplopen. Om Europese telecomgebruikers onverwachte en absurd hoge rekeningen in de toekomst te besparen, stemde het Europees parlement vorig jaar in met een wetsvoorstel dat de kosten voor dataroaming binnen Europa zou afschaffen. De wet zou eigenlijk voor het einde van 2015 moeten ingaan, maar dat lijkt er niet in te zitten.

Hoewel het voor de Europese Commissie nog steeds prioritair is de internationale concurrentie tussen telecombedrijven aan te zwengelen, besluit ze de maatregel voorlopig uit te stellen naar 2018. Enkele leden van de Commissie vrezen namelijk dat de wet voorlopig nog te veel nadelige gevolgen voor de operatoren zelf zou inhouden.

Volgens bevoegd Eurocommissaris Andrus Ansip ontbreekt het de Commissie momenteel aan ambitie. Zelf zou hij de maatregel wel liefst zo snel mogelijk in werking zien treden. Eerder al liet hij verstaan dat de hoge toeslag die operatoren op dataverbruik in het buitenland leggen, een "foute financiële beslissing is". Ansip: "Operatoren moeten hun klanten nu waarschuwen: 'gebruik onze diensten niet in andere landen, het zal te duur zijn'".

Afgezwakt plan

De telecomproviders zelf lijken niet meteen gelukkig met de nieuwe wet. Vooral de goedkopere providers uit landen in Oost-Europa vrezen dat wanneer ze de extra kosten voor dataroaming in het buitenland moeten laten vallen, ze hun binnenlandse tarrieven zullen moeten optrekken. Dit omdat ze anders meer aan buitenlandse providers moeten betalen, dan dat ze zelf binnenkrijgen.

Bovendien zou het voorstel zoals het er nu uitziet al flink afgezwakt zijn. Dat zegt persagentschap Reuters, dat het voorstel kon inkijken. Enkel de eerste 5 megabyte per dag zouden onder de eigen abonnementsbundel vallen, en dus kosteloos zijn. Al het dataverbruik dat daarboven gaat, mogen de providers dus wel aanrekenen. Volgens een onderzoek uit 2013 gebruikt de Belg gemiddeld 220 megabyte per maand of zo'n 7 Mb per dag.

Het huidige voorstel kan nog wel aangepast worden, maar of dat ook zal gebeuren is lang niet zeker.