Zoektocht vliegtuig AirAsia ondersteund door VS

Een Indonesisch zoekteam maakt zich klaar voor vertrek.
GETTY Een Indonesisch zoekteam maakt zich klaar voor vertrek.
De Verenigde Staten gaan Indonesië helpen in de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia. Een Amerikaanse torpedojager is maandag (lokale tijd) uitgerukt.

Ondertussen is de zoekactie naar het toestel dat zondag verdween boven de Javazee weer begonnen bij daglicht, meldde CNN Indonesia. Het is de derde dag op rij dat er wordt gezocht. Waar eerder alleen werd gekeken op zee, wordt nu ook op land gezocht, zoals een dunbevolkte regio op het eiland Borneo.

Meer dan 1100 reddingswerkers zijn op de been gebracht. Ze komen uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea. Tot nu toe zijn er geen brokstukken van het vliegtuig gevonden.

Eerder waren er geruchten dat er wrakstukken van de brandstoftank en oliesporen waren gevonden. De Indonesische president Joko Widodo deed die meteen in de ban: "We moeten het vertellen zoals het is. Tot nu toe hebben we geen duidelijkheid over waar het vliegtuig is.''

Het vliegtuig vertrok zondagochtend van Surabaya naar Singapore met 162 mensen aan boord, maar verdween ongeveer drie kwartier nadat het was opgestegen. Indonesië zei maandagavond dat uit het laatste gesprek met de luchtverkeersleiding blijkt dat de piloot de route wilde veranderen om storm uit de weg te gaan. De piloot kreeg daar toestemming voor en wilde even later ook hoger vliegen. De verkeersleiding moest daarover eerst overleggen met collega's in Singapore. Toen ze een paar minuten later groen licht gaven, kregen ze geen contact meer met de vermiste Airbus.

GETTY